« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Otvorena izložba Mladena Galića

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ankica Vrdoljak/CROPIX)
Više o

Gliptoteka HAZU

,

slikar Mladen Galić

U Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) otvorena je danas izložba slikara Mladena Galića, dobitnika nagrade HAZU-a 2006. godine za cjelokupno umjetničko stvaralaštvo.

Izložba pod nazivom "Drugi dan 2007./2008." obuhvaća 45 najnovijih Galićevih slika, nastalih u protekle dvije godine, a otvorio ju je akademik Ivan Kožarić.

U katalogu izložbe o likovnom djelu Mladena Galića objavljeni su tekstovi povjesničara umjetnosti Zvonka Makovića i Leonide Kovač, koja uz autora potpisuje i likovni postav izložbe.

Galić se na našoj likovnoj sceni pojavljuje početkom 60-tih godina. Ono što karakterizira to vrijeme u slikarstvu je radikalna redukcija prema kojoj je svaka predmetnost bila isključena iz slike pa je cijela bila samo apstrakcija, istaknuo je Maković.

Galićeve su rane slike također pripadale istom redukcionističkom krugu pa shodno tome i duhu visokog modernizma. Međutim, za razliku od većine pripadnika svoje slikarske generacije, baš kao i one koje su joj prethodile, on je slikanjem nastojao afirmirati isključivo fizičku to znači objektnu prirodu slike. Iz nje je isključio svaku metafizičku dimenziju pa i osobnu i intimnu, ocijenio je Maković.

Takvo razgoličenje medija slike pozicioniralo je Galića u zonu brisano prostora, a gola predmetnost, upravo stvarnost slike, afirmirala je njezino stanje kao najvažniju osobinu kroz koju će se proniknuti u srž nove slikarske prakse, istaknuo je, uz ostalo, Maković.

Mladen Galić (Široki Brijeg, 1934.) diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a prvu samostalnu izložbu priredio je 1961. u Mostaru. Za svoje slikarstvo nagrađen je brojnim nagradama i priznanjima, a 2005. Zvonko Maković priredio je veliku Galićevu izložbu u domu Hrvatskih likovnih umjetnika (HDL).

O umjetničkom opusu Mladena Galića govorila je i ravnateljica Gliptoteke Arijana Kralj.

Izložba ostaje otvorena do 1. studenoga. (hina/metro-portal)

12.10.2008. 22:51:12
Novi komentar
nužno
nužno