« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Otvorena izložba jaslica u Rijeci

Betlehemski muzej pokazuje svoju zbirku svijetu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

izložba jaslica Rijeka

,

Alfredo Troisi

,

jaslice

Izložba "Jaslice svijeta", putujuća izložba Međunarodnog muzeja rođenja iz Betlehema, otvorena je u petak u riječkome Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja.

Putujuća izložba sastoji se od 150 odabranih jaslica iz betlehemskog muzeja, a do sada je bila izlagana u Veroni, Parizu, Lublinu, Milanu, Ljubljani i Assisiju.

Ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Margita Cvijetinović-Starac kazala je da je ova izložba doprinos dijalogu između kultura te vrednovanju shvaćanja umjetničkog značenja jaslica u različitim kulturnim tradicijama.

Riječki nadbiskup Ivan Devčić rekao je da prikaz jaslica nosi univezalnu poruku mira, ljubavi i bratstva bez obzira na vjeru. Svatko može razumijeti ovu poruku i svakome je potrebna, rekao je nadbiskup Devčić, koji je otvorio izložbu.

Međunarodni muzej rođenja osnovan je 1999. godine povodom 2000. godina Isusova rođenja po ideji Alfreda Troisija. Putujuća izložba s ciljem širenja poruke koju nose jaslice širom svijeta jedan je od primarnih zadataka muzeja. Većina izložaka prikupljena je temeljem javnog natječaja, a dio potječe iz muzejskih ili privatnih zbirki. U muzejskoj zbirci zastupljene su sve europske države i druge sa svih pet kontinenata.

Glavni sponzor izložbe je Primorsko-goranska županija, koju je na večerašnjem otvaranju zastupala zamjenica župana Nada Turina-Đurić. Financijski je pomoglo i nekoliko gradova i općina s područja ove županije, a pokrovitelj je Nadbiskupija riječka.

Izložba ostaje otvorena do 31. siječnja. (hina/metro-portal)

22.11.2008. 09:25:15
Novi komentar
nužno
nužno