« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
dokumenti vremena

Otvorena izložba hrvatske novinske fotografije

U zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt možete pogledati fotografije objavljivane proteklih 30 godina u hrvatskim novinama

(Wikipedia)
Više o

Muzej za umjetnost i obrt

,

zagreb-info

,

Dokumenti vremena

,

novinska fotografija

,

Miroslav Gašparović

,

Feđa Vukić

Izložba 150 fotografija, objavljenih proteklih tridesetak godina u hrvatskim časopisima i novinama, otvorena je večeras pod nazivom "Dokumenti vremena/tri desetljeća novinske fotografije u Hrvatskoj" u Muzeju za umjetnost i obrt.

Izložene fotografije bile su objavljene u časopisima Polet, Globus i Glorija te u Jutarnjem listu, bilježeći poznate osobe i važnije događaje u društvu proteklih desetljeća, rečeno je na otvorenju, kojemu su bili nazočni i mnogi od njihovih autora.

''Razgledavanje izložbe svojevrsno je putovanje kroz proteklih 30-ak godina'', rekao je na otvorenju ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović, izrazivši zadovoljstvo što su upravo oni domaćini izložbe fotografija visoke umjetničke razine. "Njihovi autori, stasali kao poletovci 80-ih godina, u protekla su se dva desetljeća nametnuli kao najveća imena hrvatske fotografije", rekao je Gašparović.

Izložbeni prostor podijeljen je u šest segmenata: "Vrijeme promjena", "Stvaranje Hrvatske", "Stvaranje građanske Hrvatske", "Stvaranje demokratske i europske Hrvatske", te na interaktivni segment i instalacije.

Autor teksta kojim je popraćena izložba "Dokumenti vremena" je Feđa Vukić, docent na Studiju dizajna Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu.

Razmatrajući okolnosti koje su bile povod za način stvaranja Poletovih fotografa, ali i elemente takva pristupa u suvremenom fotoreporterskom stvaralaštvu, Feđa Vukić u tekstu naslovljenom "Stvarnost i država, demokracija i civilizacija te kultura" ističe da je "raspon fotografija objavljivanih od kraja sedamdesetih u Poletu, potom od početka devedesetih, najprije u crno-bijelom, pa kolor Globusu, onda u Gloriji i na kraju u Jutarnjem listu, reprezentativan uzorak na temelju kojega je moguće dokumentirati neke od najznačajnijih događaja na teritoriju današnje Hrvatske".

Izložba se može razgledati od 30. listopada do 19. studenoga. (hina/metro-portal)

29.10.2009. 20:26:39
Novi komentar
nužno
nužno