« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
izložba

Otvorena izložba Ars Croatiae u Modernoj galeriji

U Modernoj galeriji u Zagrebu otvorena je izložba Ars Croatiae, Hrvatska umjetnost iz Zbirke Alfred Brogyányi.

Moderna galerija
Moderna galerija (tz-zagreb)
Više o

Hrvatska umjetnost

,

moderna galerija zagreb

,

zbirka Alfred Brogyanyi

,

hrvatski umjetnici

,

Ars Croatiae

,

svečano otvorenje izložbe

U Modernoj galeriji u Zagrebu je u nazočnosti brojnih posjetitelja otvorena izložba Ars Croatiae, Hrvatska umjetnost iz Zbirke Alfred Brogyányi.

Među ostalim, izložena su djela Nives Kavurić Kurtović, Jagode Bujić, Vesne Sokolić, Marije Ujević Galetović, Vojina Bakića, Đure Sedera, Ive Šebalja, Zlatka Kesera, Ede Murtića i dr. Najstarije djelo na izložbi je poznata skulptura bika Vojina Bakića iz 1956., a najnovije djelo je Zlatka Kesera, slika Lica iz 2007. koja je na naslovnici kataloga. Ars Croatiae s velikim je uspjehom predstavljena u Beču, u galerijskom prostoru Wiener Kuenstlerhaus u siječnju i veljači ove godine.

Izložbu su otvorili hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković i savezni ministar za europske i međunarodne poslove Republike Austrije dr. Michael Spindelegger, a otvaranju je nazočio i Brogyányi.

U šest dvorana prikazana su 82 djela 22 hrvatska umjetnika, što je izbor iz bogate zbirke austrijskog kolekcionara Brogyányija koja sadrži više od 400 djela.

Ravnateljica Moderne galerije Biserka Rauter Plančić rekla je kako su izložena djela nastala u razdoblju od 50 godina, u samosvojnim poetikama, te su po njezinim riječima upravo ta djela osporavala diktaturu jednoumlja u vremenima koja su iza nas. Brogyanyi se u prikupljanju djela naših umjetnika vodio osobnim afinitetom stvarajući amblematsku zbirku, najbogatiju zbirku hrvatskih umjetnika izvan Hrvatske, kazala je.

Ministar Jandroković je zahvalio strastvenom kolekcionaru za njegovo zanimanje za djela hrvatskih umjetnika istaknuvši da i dalje treba poticati projekte predstavljanja hrvatskih umjetnika u svijetu. Zahvalio je Modernoj galeriji, Ministarstvu kulture, austrijskom veleposlanstvu i austrijskom Kulturnom forumu koji su sudjelovali u realizaciji izložbe.

Austrijski ministar Spindelegger je kazao da je Brogyanyi pravi Europljanin, rođen u Mađarskoj, živi u Hrvatskoj, koji je pokazao da umjetnost ima posebni značaj u povezivanju naroda bez obzira na granice. Otvorenju izložbe nazočio je i ministar kulture Božo Biškupić.

Izložba će biti otvorena do 7. lipnja.(hina/metro-portal)

16.04.2009. 22:19:40
Novi komentar
nužno
nužno