« Hrvatska
objavljeno prije 7 godina i 2 mjeseca
IZBORI 2015

Otvorena birališta za predsjedničke izbore, snijeg otežao proceduru

Neka biračka mjesta u Hrvatskoj na predsjedničkim izborima, zbog snježnog nevremena koje je tijekom noći pogodilo zemlju, kasnila su s otvaranjem

Snijeg će sigurno smanjiti izlaznost
Snijeg će sigurno smanjiti izlaznost (Arhiva)
Više o

Kolinda Grabar-Kitarović

,

Milan Kujundžić

,

predsjednički izbori

,

Ivo Josipović

,

biračka mjesta

,

Ivan Vilibor Sinčić

Hrvatski birači u nedjelju odlučuju hoće li na čelu države idućih pet godina imati predsjednika ili predsjednicu, na biralištima koja su otvorena u 7, a zatvaraju se u 19 sati. Prema dosad pristiglim informacijama u DIP, kasnilo se s otvaranjem jednog biračkog mjesta u Zadarskoj županiji te s njih nekoliko u zaleđu Splita.

Potporu za petogodišnji predsjednički mandat traži četvero kandidata: aktualni predsjednik, SDP-ov Ivo Josipović, pravnik i glazbenik, HDZ-ova Kolinda Grabar Kitarović, bivša ministrica i diplomatkinja, ugledni liječnik Milan Kujundžić (Savez za Hrvatsku) te Ivan Sinčić (Živi zid), politički aktivist i najmlađi predsjednički kandidat u povijesti.

Za predsjednika, odnosno predsjednicu, može glasovati oko 3,8 milijuna birača na ukupno 6350 biračkih mjesta, za Hrvatsku ih je određeno 6260, za inozemstvo 90.

Do nedjelje u 19 sati traje dvodnevna izbora šutnja za koje je u klasičnim medijima ili na internetu zabranjena svaka izborna promidžba, kao i objavljivanje izbornih rezultata.

Državno izborno povjerenstvo (DIP), ključno izborno tijelo, pozvalo je sve izborne sudionike da u tom razdoblju ne šalju ni promidžbene SMS-ove ili e-mailove i da ne distribuiraju letke.

Prvi rezultati izbora znat će se u nedjelju od 20 sati. Naime, već od 20 sati na DIP-ovim internetskim stranicama objavit će se podaci o prvim nepotpunim i privremenim rezultatima koji će se neprestano ažurirati.

Hrvatski predsjednik bira se većinskim izbornim sustavom, odnosno za predsjednika ili predsjednicu bit će izabran kandidat koji dobije većinu glasova svih birača koji su glasovali (50 posto plus jedan glas). Ukoliko se to ne dogodi, dvoje kandidata s najvećim brojem glasova idu u drugi krug koji se održava 14 dana kasnije, dakle 11. siječnja 2015. godine.

28.12.2014. 10:15:00
Novi komentar
nužno
nužno