« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
UZ OČEKIVANE PRIJETNJE

Otvorena birališta u Afganistanu

Sporadičnog nasilja i bombaških napada ima diljem zemlje, a policija se već sukobila s talibanima u Kabulu

(Getty Images)
Više o

Afganistan

,

afganistanski izbori

Iznimne mjere sigurnosti i talibanske prijetnje da će nasiljem omesti glasovanje obilježile su u četvrtak ujutro otvaranje birališta na afganistanskim predsjedničkim i provincijskim izborima. Pravo glasa ima oko 17 milijuna Afganistanaca, a rezultati izbora trebali bi se znati 48 sati nakon zatvaranja svih 6.200 birališta.

Agencije prenose kako je afganistanska policija u istočnom Kabulu otvorila vatru na trojicu osumnjičenih da su talibanski napadači samoubojice, dok su u ostatku zemlje u kojoj su ujutro počeli izbori zabilježeni sporadični incidenti. Sukob u Kabulu potvrdili su, kako prenosi Reuters, izvori u afganistanskoj policiji i predstavnik talibana Zabihulah Mudžahid koji je rekao da su trojica talibanskih gerilaca sudjelovala u pucnjavi s policijom, u sklopu njihove deklarirane strategije da će omesti predsjedničke i pokrajinske izbore u četvrtak.

Strani dopisnici javili su iz južne pokrajine Helmand da je nekoliko projektila palo u blizini glasača u glavnom gradu pokrajine Laškar Gahu, pri čemu je poginulo jedno dijete. Afganistanski izborni promatrači javili su da je u Kabulu u jednoj gimnaziji koja služi kao glasačko mjesto eksplodirala bomba. U incidentu je lakše ranjen jedan izborni promatrač, a izborno mjesto je na kratko bilo zatvoreno. U Kabulu je rano jutro eksplodirala bomba i na jednoj policijskoj kontrolnoj točki, ali nije bilo žrtava, doznaje se od policije.

Afganistansko ministarstvo vanjskih poslova je zbog bojazni da bi nasilje moglo ugroziti izlazak na izbore zatražilo od medija da 'izbjegavaju izvještavanje o nasilnim incidentima' tijekom glasanja.

Pojedinačne rakete pale su i na druge afganistanske gradove nakon otvaranja glasačkih mjesta, ali zasad nema vijesti o žrtvama. Nekoliko raketa palo je u Kandaharu, u kojem su, prema stranim novinarima, odjeknule i dvije eksplozije. U gradu Kunduz na sjeveru zemlje pala su dva projektila, jedan blizu škole u kojoj je glasačko mjesto. Četiri projektila pala su u blizini glasačkog mjesta u pokrajini Gazni, jugozapadno od Kabula.

Aktualni predsjednik i najveći favorit Hamid Karzai glasovao je u Kabulu neposredno nakon otvaranja birališta. Najveći mu je protivnik njegov bivši ministar vanjskih poslova Abdulah Abdulah. Prema posljednjim anketama, Karzaiju će nedostajati nekoliko postotaka glasova za pobjedu u prvom krugu. Afganistanci danas glasuju i za zastupnike u skupštinama u 34 provincije.

Izbore nadgleda 270,000 promatrača, među kojima dvije tisuće stranih. Afganistanske snage sigurnosti i vojnici ISAF-a na maksimalnom su stupnju pripravnosti jer su talibani zadnjih dana najavljivali da će napadima omesti glasovanje, a stanovnicima poručili da su si sami krivi ako se zateknu na biralištima.

Sudjelovanje na predsjedničkim i pokrajinskim izborima u Afganistanu "jako je dobro" i moglo bi dosegnuti 50 posto pri zatvaranju biračkih mjesta, objavilo je Izborno povjerenstvo ističući da je otvoreno gotovo 6.200 glasačkih ureda.

"Sudjelovanje je vrlo dobro, ali još nemamo točne podatke. Ako se nastavi ovim tempom, bit će oko 50 posto. Uspjeli smo otvoriti 95 posto od 6500 glasačkih ureda: 6.185 ih je otvoreno, 312 zatvoreno a nemamo obavijesti o ostalih 16", izjavio je glasnogovornik povjerenstva.

Izvor: Hina

20.08.2009. 12:15:56
Novi komentar
nužno
nužno