« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
klasika

Otvoren ciklus 'Lisinski subotom'

Sezonu je otvorio amsterdamski Concertgebouw koji je proglašen najboljim svjetskim orkestrom

(Igor Sambolec/Cropix )
Više o

KD Vatroslav Lisinski

,

Lisinski subotom

,

Dražen Siriščević

,

Concertgebouw orkestar

,

Daniel Harding

Koncertom Kraljevskog Concertgebouw orkestra iz Amsterdama, koji je pod ravnanjem britanskog dirigenta Daniela Hardinga prvi put nastupio u Hrvatskoj, otvoren je večeras ciklus "Lisinski subotom". Koncert se održao u Maloj dvorani Doma sportova zbog nedavnog požara i uklanjanja azbestnih obloga u matičnoj dvorani.

Jedan od najslavnijih europskih i svjetskih orkestara izveo je pred gotovo punom dvoranom "Laške plesove" Leoša Janačeka i Prvu simfoniju Gustava Mahlera u D-duru zvanu Titan.

Pozdravivši brojnu publiku među kojom je bio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ravnatelj koncertne dvorane "Vatroslav Lisinski" Dražen Siriščević najavio je skorašnje otvorenje nove koncertne sezone u Lisinskom.

Concertgebouw je ugledni britanski časopis za klasičnu glazbu Gramophone proglasio najboljim svjetskim orkestrom u 2008., svrstavši ga na ljestvici ispred Berlinske i Bečke filharmonije.

Maestro Daniel Harding karijeru je započeo sredinom 90-ih godina kao asistent Sir Simona Rattlea, a desetak godina kasnije otvorio je sezonu La Scale.

Trenutačno je angažiran kao glavni gost-dirigent Londonskih simfoničara, glazbeni ravnatelj Simfonijskog orkestra Švedskog radija i glavni dirigent Komornog orkestra Mahler. (hina/metro-portal)

06.10.2009. 23:46:51
Novi komentar
nužno
nužno