« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Otvoren centar za baromedicinu u Crikvenici

Izrada hrvatska, kvaliteta svjetska

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Karmen Mrkić/CROPIX)
Više o

baromedicina

,

Thalassotherapija

U Thalassotherapiji u Crikvenici danas je otvoren prvi centar baromedicine u Primorsko-goranskoj županiji.

Projekt uređenja centra financirala je Primorsko-goranska županija sa 4,18 milijuna kuna, a realiziran je u suradnji s Poliklinikom za baromedicinu Oxy iz Pule.

Ravnatelj Thalassotherapije Damir Lončarić rekao je tijekom svečanog otvaranja da je ideja o otvaranju tog centra u Crikvenici prvi put pokrenuta 2002. godine. Dvije godine nakon toga pokrenuta je izrada projektne dokumentacije, a prostor za centar prošle je godine uređen u dijelu nekadašnje recepcije Thalassotherapije.

Nakon toga, nastavio je Lončarić, putem javnog natječaja za stručnog je partnera odabrana poliklinika Oxy. Ona je rukovodila izgradnju same barokomore, njezinu ugradnju u centar, osposobila je osoblje te će voditi centar idućih deset godina.

Ravnatelj poliklinike Oxy Mario Franolić istaknuo je da je ova barokomora u cijelosti proizvod hrvatskog znanja i stručnosti. Projektirana je u Rijeci, sam cilindar je izgrađen u pulskom Uljaniku, a poliklinika Oxy opremila ju je medicinskom opremom. Ova je barokomora u razini kvalitete s najsuvremenijim barokomorama u svijetu, naveo je Franolić.

Centar za baromedicinu službeno je otvorio primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. Rekao je da će taj centar poboljšati dostupnost zdravstvenih usluga u tom dijelu županije, pružiti mogućnost usavršavanja medicinskom osoblju Thalassotherapije te poboljšati kvalitetu zdravstvenog i ronilačkog turizma na širem crikveničkom prostoru. Uskoro će, rekao je Komadina, barokomora biti uređena i u riječkom KBC-u.

Barokomora se koristi u liječenju hitnih stanja, kao što su artritijska plinska embolija, ronilačke bolesti, trovanje plinovima, nagli gubitak vida ili sluha, ali i u kirurgiji za pomoć pri zacjeljenju rana, opeklina, nekroze tkiva, potom u neurologiji i neurokirurgiji, internoj medicini i u drugim granama medicine. U barokomori se koristi metoda hiperbarične oksigenoterapije, odnosno disanje čistog medicinskog kisika pod povećanim tlakom čime se tkiva u organizmu opskrbljuju kisikom u mnogo većoj mjeri nego što je uobičajeno, što ima blagotvoran učinak na mnoga bolesna stanja.

U Hrvatskoj barokomore imaju Pula, Zagreb, Dubrovnik i Institut pomorske medicine u Splitu, dok barokomore za jednu osobu ima jedna privatna ordinacija u Splitu i osječka klinička bolnica. (HINA)

19.09.2008. 21:37:27
Novi komentar
nužno
nužno