« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
MÜNCHEN

Otvoren 176. Oktoberfest

Pod šatorima na Theresienwieseu potekle su prve litre jednog od najstarijih pića na svijetu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

pivo

,

Oktoberfest

,

München

U Münchenu je u subotu počela tradicionalna svečanost ispijanja piva - 176. Oktoberfest na kojem se tijekom idućih 16 dana očekuje šest milijuna gostiju iz Njemačke i cijelog svijeta.

Festival je u podne otvaranjem prve bačve piva otvorio gradonačelnik Münchena Christian Ude i napunio kriglu premijeru Bavarske Horst Seehoferu.

Oktoberfest koji će trajati do 4. listopada privlači velik broj Talijana i Nijemaca, ali i velike skupine mladih turista s drugih kontinenata. Prošle godine tijekom festivala pod šatorima je prodano nevjerojatnih 6,6 milijuna jednolitarskih krigli piva.

Ovogodišnji festival samo godina dana dijeli od 200. obljetnice njegova osnutka kada će se, kako je najavljeno, održati posebna verzija pivskog okupljanja. Oktoberfest je prvi puta održan 1810. godine kao ulično slavlje s utrkom konja u povodu vjenčanja bavarskog princa prestolonasljednika Ludwiga i saske princeze Therese, po kojoj se livada na kojoj se održava Oktoberfest zove Theresienwiese (Terezina livada).

U subotu su zbog prijetnji islamističkih terorista Njemačkoj mjere sigurnosti pojačane u cijeloj zemlji no Joachim Hermann, ministar unutarnjih poslova Bavarske, je rekao da nema posebnih prijetnji usmjerenih na festival pa bi ispijanje hektolitara omiljenog njemačkog napitka trebalo proći u revijalnom, mirnodopski veselom tonu.

(Hina/Metro-portal)

19.09.2009. 16:25:11
Novi komentar
nužno
nužno