« Kultura
objavljeno prije 4 godine i 11 mjeseci
IZLOŽBE

Otvaranje izložbe Shunga u HDLU

Izložba će se otvoriti večeras 22.5. u Galeriji PM, Doma hrvatskih likovnih umjetnika s početkom u 19.00h

Zanimljiva izložba koju ne bi trebali propustiti
Zanimljiva izložba koju ne bi trebali propustiti (Domino)
Više o

izložba

,

HDLU

,

Shunga

Utorak na Queer Zagrebu zaokružili smo talijanskim programskim fokusom i performansom u trajanju kada smo u stalnom postavu MSU-a uživali u izvedbi Monamipierrotmonamija koreografa Jacopa Milianija, nakon čega je slijedilo predavanje kustosice Adriane Rispoli. Polazeći od analize performansa u trajanu, Rispoli se u izlaganju usredotočila na važnost vremena u suvremenoj umjetnosti, a posebno na vrijeme u queer hemisferi od Felixa Gonzaleza Torresa i Francesca Vezzolija do recentnih radova predstavljenih na Venecijanskom bijenalu ove godine.

Od programa koji slijede ističemo otvaranje izložbe Shunga - erotika i snovi Edo perioda, japanskih erotskih drvorezaIzložba će se otvoriti večeras 22.5. u Galeriji PM, Doma hrvatskih likovnih umjetnika s početkom u 19.00h.

Izložbom Shunga - erotika i snovi Edo perioda po prvi se put hrvatskoj javnosti predstavljaju radovi koji pripadaju jednoj od najpoznatijih grana japanske tradicijske kulture i umjetnosti, drvoreza, čiji su se motivi dijelili na nekoliko glavnih motiva, između ostalog i shunge. Shunga slike (1600. - 1900. godine) bile su izrazito popularne u Japanu, a nazivane su i "proljetnim slikama" te su ih izrađivali veliki majstori drvoreza poput Hokusaia, Utamara i Kunisada. Početkom 21. stoljeća Shunga biva ponovno otkrivena i predstavljena široj javnosti velikom izložbom u londonskom British Muesumu. Ironično, iako su Shunga slike uklonjene iz popularne i znanstvene memorije u Japanu, te su postale tabu, upravo su u to vrijeme  otkrivene i entuzijastično prikupljane od strane umjetnika sa zapada. Ovi eksplicitni i prekrasno detaljni erotski prikazi inspirirali su Toulouse-Lautreca, Rodina i Picassa, a utjecaj Shunge vidljiv je i u današnjoj pop-kulturi Japana od tattoo umjetnika do anima i mangi.

Na zagrebačkoj izložbi predstavit će se stotinjak shunga radova - grafika, knjiga i svitaka, a planirano je stručno vodstvo kroz postav s kustosom British Museuma Stuartom Frostom, te kustosima izložbe Shunga - erotika i snovi Edo perioda Zvonimirom Dobrovićem i Brunom Isakovićem.

Podsjećamo i na program zatvaranja festivala u petak 24. 5. kada ćemo na sceni ZPC-a gledati dugogodišnjeg prijatelja festivala, uvaženog njemačkog autora Raimunda Hoghea. Prikazat ćemo njegovu novu predstavu Canzone per Ornella, koja je premijerno igrala u Avignonu, a nastavak je njegovih posveta plesačima s kojima surađuje, u ovom slučaju se radi o njegovoj dugogodišnjoj suradnici Ornelli Balestri.

Dominovi festivalski programi dio su Inicijative umjetnost dostupna svima prema kojoj se ulaznice samo rezerviraju a po izlasku s predstave svaki posjetitelj sam upisuje cijenu na ulaznicu ovisno o svojim mogućnostima podrške odgledanom umjetničkom radu.

22.05.2019. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno