« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
HUŠNJAKOVO

Otvara se Muzej krapinskih neandertalaca

Muzej će od nedjelje, 28. veljače biti otvoren za posjetitelje koji će moći uživati u jedinstvenim multimedijalnim i drugim sadržajima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Muzej krapinskih neandertalaca

,

Hušnjakovo

,

Dragutin Gorjanović Kramberger

,

krapinski pračovjek

Novi Muzej krapinskih neandertalaca ima sve odlike svjetskog muzeja i bit će jedna od najvažnijih kulturnih i znanstvenih institucija u Hrvatskoj, istaknuto je današnjoj konferenciji za novare, sazvanoj u povodu subotnjeg otvaranja tog muzeja.

Na konferenciji su govorili voditeljica muzeja Vlasta Krklec, ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Goranka Horjan, autori Jakov Radovčić i Željko Kovačić, krapinski gradonačelnik Josip Horvat te Branka Šulc iz Ministarstva kulture.

Paleontolog Radovčić poveo je novinare u razgledavanje muzeja u čiju je gradnju i opremanje najsuvremenijim multimedijalnim i raznim drugim sadržajima uglavnom Ministarstvo kulture uložilo 60 milijuna kuna. Izložbeni prostor između dvaju brdašaca - Hušnjakova i Josipovca ima 1200 metra četvornih i podijeljen je na dvije etaže. Svaki obilazak novog muzeja počet će projekcijom 16-minutnoga filma o životu krapinskog neandertalca.

U razgled muzeja kreće se s 23. kolovozom 1899., kad je krapinski učitelj Rehorić poslao Dragutinu Gorjanoviću Krambergeru čudne kosti koje je pronašao. Prikazana je Krapina u to doba s gradonačelnikom Vilbaldom Slugom, koji je Krambergera odveo na lokalitet, te apoteka u kojoj su zaštićeni prvi nalazi.

Izlošci dalje vode kroz razvoj suvremene znanosti, Columba, Kopernika, pitanja koliko je star svijet i početak razvoja geologije do 1856. i prvih otkrića pračovjeka u kamenolomu u Neandertalu. Među ostalim, slijede prikazi otkrića 1886. u Spyju u Belgiji, javanskog čovjeka 1891., te 2. rujna 1899. kada počinju iskapanja u Hušnjakovom pod vodstvom Kramberegera.

Obrađen je i postanak svijeta, povijest zemlje, prvi organizmi itd. Posjetitelji mogu pratiti, kako je rekao Radovčić, i slijed razvoja života od prvih hominida koji su sišli s grane do krapinskog neandertalca. Krapinski neandertalac predstavljen je u polušpilji hiperrealističnim skulpturama Elisabeth Daynes, a prikazan je u raznim životnim situacijama prema istraživanjima i spoznajama o krapinskoj zbirci.

Slijedi prijelaz preko leda u dio koji govori o duhovnom svijetu neandertalaca i njihovim navikama. Posljedni dio muzeja prikazuje brzi kulturni i tehnološki razvoj ljudskog roda.

Kao posebna zanimljivost u muzeju, istaknuto je da će ulaznice na sebi imati barkod, čime će se identificirati svaki posjetitelj. Njima će se moći na ekranima gledati filmovi, ali i odgovarati na pitalice. Najbolji će na kraju dobivati zlatne, srebrne ili brončane diplome, ali i druge nagrade.

Muzej će svečano biti otvoren u subotu, a od nedjelje će biti otvoren za građane. (hina/metro-portal)

25.02.2010. 19:01:29
Novi komentar
nužno
nužno