« Kultura
objavljeno prije 3 godine i 9 mjeseci
DOMINO

Otočka veza europskih umjetnika

Hrvatski umjetnici odlaze na Mallorcu i u Dansku kako bi istražili granice animacije, suvremenog cirkusa i novih medija, a Palača Moise na Cresu postaje rezidencija europskim umjetničkim kolektivima

Otočka veza
Otočka veza (Arhiva)
Više o

Domino projekt

,

Otočka veza

Otočka veza je suradnički program pet europskih umjetničkih organizacija koje organiziraju rezidencije za umjetnike i umjetničke kolektive na otocima Bornholm u Danskoj, Mallorca u Španjolskoj, Naxos u Grčkoj, Cres u Hrvatskoj te grad Limerick u Irskoj. Nakon tri godine djelovanja Otočka veza dobila je potporu Programa Europske Unije - Kreativne Europe, a udruga Domino jedini je vodeći partner iz Hrvatske koji je ove godine dobio potporu u kategoriji manjih projekata europske suradnje.

 Održavanjem na autentičnim lokacijama, program rezidencija pruža mogućnost odvajanja od uobičajenog užurbanog ritma, uz stavljanje fokusa na pitanja poput održivosti, potreba lokalnih zajednica te razmjena vještina. Ove će godine Domino u sklopu projekta realizirati sveukupno četiri rezidencije - dva hrvatska kolektiva odlaze na Mallorcu i u Dansku, a umjetnici iz Mallorce i Danske dolaze na rezidencije na otok Cres u Hrvatsku.

Hrvatske umjetnice Dora Popić i Lucija Bužančić otputovale su na dvotjednu rezidenciju u C.I.N.E. - Centar d'Investigació Escènica de Sineu na Mallorci u sklopu koje će 8. kolovoza održati i javnu prezentaciju svoga rada-u-nastajanju „Linija" unutar kojeg istražuju granice animacije i suvremenog cirkusa. Lucija je autorica animiranih filmova i animatorica, a Dora arhitektica i cirkuska umjetnica. Njihov projekt „Linija" interdisciplinarna je predstava u kojoj se zajedno bave jednom umjetničkom temom, izražavajući se svaka kroz svoj medij. Linijom započinje sve, i crtež i skica i animacija, linija je i cirkusko uže.

Domaći kolektiv Soundspiels autora Nicole Hewitt, Ivan Slipčević i Vida Guzmić krajem kolovoza odlaze na dvotjednu rezidenciju u Dansku na otok Bornholm kako bi razvijali novi audio-vizualni projekt „Sightings/Sittings" koji se bavi istraživanjem ideje krajolika u najširem značenju te riječi.

U rujnu, na otok Cres dolaze španjolski umjetnici pod vodstvom Pere Masa te danski umjetnici pod vodstvom koreografkinje Sophie Mage koji će u Palači Moise razvijati svoje umjetničke projekte. Patricijska gradska kuća Moise renesansna je palača stara 500 godina smještena unutar stare jezgre grada Cresa i registrirana je kao kulturno dobro Republike Hrvatske. Palača Moise se nakon obnove, a pod vodstvom Sveučilišta u Rijeci, koncepcijski i programski formulira kao prostor slobode, suradnje, kreativnosti i društvenih inovacija na dobrobit građana i njihove kvalitete života.

Partneri Otočke veze su BIRCA - Bækkelund, međunarodni umjetnički rezidencijalni centar (Bornholm, Danska), C.I.N.E. - Centar d'Investigació Escènica de Sineu (Mallorca, Balearski otoci, Španjolska), ENTROPIA (Atena, Grčka - rezidencija se održava na otoku Naxos), Irish Aerial Creation Centre (Limerick, Irska), te Domino iz Hrvatske. U Hrvatskoj se rezidencijalni program održava kroz program Fond za druge udruge Domino u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci (Palača Moise, Cres), kroz platformu Mreže izvedbenih umjetnosti uz podršku Zaklade Kultura Nova te kroz europski projekt ACT: Art, Climate, Transition uz potporu programa Kreativna Europa Europske Unije.

31.07.2020. 08:29:00
Novi komentar
nužno
nužno