« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Pakleni planet

Otkriveno Sotonino prebivalište

POGLEDAJTE VIDEO - Astronomi su otkrili planet COROT-7b, na kojem kiša užarenih komadića šljunka pada iz oblaka isparenih stijena u jezera tekuće lave

Otkriveno Sotonino prebivalište
Otkriveno Sotonino prebivalište (Telegraph)
Više o

svemir

,

Corot-7b

,

pakleni planet

Kompjuterska animacija tijela koji kruži oko narančastog patuljka u sazviježđu Monoceros, 490 svjetlosnih godina udaljenom od naše galaksije, sugerira da je temperatura na površini tog planeta toliko visoka da se stijene tale i isparavaju. Otkriće za koje su zaslužni znanstvenici sa Sveučilišta Washington, aludira na viziju pakla.

Planet COROT-7b dvostruko je veći od Zemlje, ali jednake gustoće. Udaljen je od svoje zvijezde samo 2,5 milijuna kilometara, što 23 puta bliže od udaljenosti Merkura u odnosu na Sunce. To znači da je planet gravitacijski vezan, poput Mjeseca za Zemlju, stoga jedna strana uvijek gleda prema zvijezdi.

Dok mu se jedna strana nalazi u stalnom mraku i hladnoći, gdje su temperature oko 50 stupnjeva Celzijusa ispod nule, druga strana, ona okrenuta prema zvijezdi ima temperature od nevjerojatnih 2800 stupnjeva. Znanstvenici nisu potpuno sigurni u kemijski sastav planeta, no ekstremne temperature sugeriraju da se stjenovita površina tali i pretvara u mineralnu atmosferu. Kada se susretnu hladne fronte, sitni šljunak će kondenzirati i stvoriti kišu, baš kao i voda na Zemlji.

Profesor Bruce Fegley iz tima znanstvenika koji su radili na istraživanju kaže: ˝Jedina atmosfera koju ovaj planet ima stvara se iz pare koja dolazi od taljenja silikata iz jezera ili oceana lave. Što više se udaljavate od površine atmosfera postaje hladnija te prožeta različitim tipovima stijena koji stvaraju isto takve oblake iz kojih pada rastaljeni šljunak.˝

02.10.2009. 16:09:23
Novi komentar
nužno
nužno