« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
ZDRAVI GRAD

Otkrivena spomen bista dr. Andrije Štampara

Svečano obilježavanje 60. obljetnice Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

(Dragan Matić, CROPIX)
Više o

Milan Bandić

,

Stjepan Mesić

,

Svjetska zdravstvena organizacija

,

WHO

,

Zavod za javno zdravstvo

,

Zagreb -zdravi grad

,

Dr. Andrija Štampar

,

bista

,

Antoinetta Kaić-Rak

,

javno zdravstvo

,

Gradska slika zdravlja

,

Tihomir Majić

,

Zora Lukovnjak

Predsjednik Republike Stjepan Mesić u predvorju Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u Zagrebu otkrio je danas spomen bistu dr. Andrije Štampara, jednog od utemeljitelja i prvog predsjednika Skupštine Svjetske zdravstvene organizacije.

Predsjednik Mesić je kazao da se na današnji dan sjećamo dr. Andrije Štampara, čovjeka koji je pomogao ne samo Hrvatskoj, već i cijelom svijetu. Napominjući da je u Hrvatskoj možda bilo i malo nepravde prema Štamparu (pogotovo što se tiče javnog zdravstva), Mesić je rekao da se sada ponovno vraćamo Andriji Štamparu.

"Andrija Štampar se vraća, vraćaju se njegova djela", kazao je dodavši da se vraćamo onome što je Štampar i govorio - neka zdravstvena edukacija dođe svakom čovjeku i u svaku obitelj.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je da se postavljanjem spomen biste dr. Andriji Štamparu odaje počast jednom od najplemenitijih ljudi u našoj povijesti. Istaknuo je da je Zagreb ponosan na dosadašnja postignuća, koja svoje utemeljenje imaju u praktičnim i vizionarskim zamislima dr. Andrije Štampara.

Voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Hrvatskoj Antoinetta Kaić-Rak rekla je da je dr. Štampar Hrvat koji je postao zaslužan građanin svijeta i uz čije ime se veže pojam javnog zdravstva. Istaknula je da mu je zbog njegovih zasluga, iskustva i ideja ukazana čast da predsjedava prvom Generalnom skupštinom Svjetske zdravstvene organizacije 1948. godine u Ženevi.

O životu i radu dr. Andrije Štampara govorio je ravnatelj Zavoda Tihomir Majić.

Nakon otkrivanja biste u Zavodu je održana prezentacija publikacije "Gradska slika zdravlja", koju je u sklopu projekta "Zagreb - zdravi grad" izradio zagrebački Ured za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje.

Otkrivanju spomen biste dr. Andrije Štampara, na svečanosti obilježavanja 60-te obljetnice Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", su uz mnoge djelatnike Zavoda nazočila i Štamparova kći Zora Lukovnjak. (hina/metro-portal)

07.04.2009. 13:26:20
Novi komentar
nužno
nužno