« Život
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
LORICIFERA

Otkrivena prva višestanična bića koja mogu živjeti bez kisika

Saznanje da nekim životinjama nije potreban kisik da bi preživjele rasplamsat će debate o postojanju života i na drugim planetima

Spinoloricus Cinzia ime je dobila prema supruzi Roberta Danavara koji ju je otkrio
Spinoloricus Cinzia ime je dobila prema supruzi Roberta Danavara koji ju je otkrio (BMC Biology)
Više o

Mediteran

,

Sredozemno more

,

loricifera

,

spinoloricus cinzia

,

višestanični organizmi

,

život bez kisika

Znanstvenici su duboko na dnu Sredozemnog mora pronašli prve višestanične organizme iz skupine Loricifera koji mogu živjeti i bez problema se razmnožavati bez kisika, odnosno u anaerobnim uvjetima, a uz sve to još su okružena i raznim toksičnim spojevima. Metabolizam ovih bića normalno je funkcionalan, kako se navodi u znanstvenom časopisu BMC Biology, a reprodukcija je potpuno zdrava i uspješna bez obzira na nepovoljne uvjete koji vladaju na dnu.

Do fenomenalnog otkrića došao je profesor Roberto Danovaro s politehničkog fakulteta iz Ancone. On se bavio proučavanjem sedimenata depresije Mediterana, posebno tamo gdje je razina saliniteta bila ekstremno visoka. Kako kaže i sam Danovaro, do sada se vjerovalo da su jedina bića sposobna preživjeti ovako drastične uvjete za život samo virusi i bakterije. Ali Danovaro napominje da su tijela višestaničnih životinja pronađenih u okolišu bez imalo kisika bila u potpunosti živa; neka od njih sadržavala su i jaja.

Kasnijim mikroskopskim analizama utvrđena je prisutnost i specifičnih organela koje su karakteristične za jednostanične organizme. Lokacija na kojoj su pronađeni organizmi nalazi se oko 200 kilometara od zapadne obale Krete, na dubini od 3,5 kilometara i na njoj gotovo da i nema kisika. Prema mišljenju stručnjaka, otkriće bi moglo imati važne implikacije u kontekstu daljnjih evolucijskih istraživanja.

Danovaro kaže kako otkriće kako višestanični organizmi mogu preživjeti u okolišu bez kisika, koji je uz sve još i pun sumpora, daje djelomični uvid u to kako je Zemlja izgledala prije pojave prvih većih životinja. Na kraju, saznanje da nekim organizmima nije potreban kisik da bi živjeli sigurno će rasplamsati i debate o postojanju života i na drugim planetima s ekstremnim uvjetima.

12.04.2010. 13:30:00
Novi komentar
nužno
nužno