« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
TISUĆE KILOMETARA

Otkriven do sad nepoznati dio Kineskog zida

Nakon dvogodišnje studije znanstvenici su utvrdili kako je obrambeni kompleks puno duži nego se do sada vjerovalo

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

arheologija

,

kineski zid

,

Jilin

Kineski arheolozi otkrili su do sada nepoznati dio Kineskog zida koji je otkrio kako je najveća ljudska građevina 11 kilometara duža nego se do sada vjerovalo. Novootkriveni dio zida, izgrađen tijekom dinastija Qin (221.-206. pr.n.e.) i Han (206. pr.n.e.-220. godine), nalazi se u sjeveroistočnoj kineskoj pokrajini Jilin, objavila je agencija Xinhua.

Tim znanstvenika otkrio je 172 metra duge ostatke zida koji se nalaze 11 kilometara istočnije od lokacije koja se smatrala krajnjom točkom velike obrambene strukture. Dvogodišnju studiju provelo je kineski ured za upravljanje kulturnim dobrima.

Pronalasci novih dijelova zida nisu rijetkost. Ranije ove godine kineski mediji objavili su kako je najveća i najnaprednija studija otkrila da je zid mnogo duži nego se ranije procjenjivalo. Danas se smatra kako da je zid, koji je stoljećima građen kako bi obranio carstvo od nomadskih plemena iz sjevernih stepa, duži od 8.851 kilometar, a ne oko 5.000 kilometara kako se ranije vjerovalo.

Obrambeni kompleks uključuje 6,259.6 kilometara zida, 359.7 kilometara rovova i 2,232.5 kilometara prirodnih prepreka poput klisura i rijeka.

Znanstvenici su objavljivanje rezultata studije iskoristili kako bi još jednom upozorili da je ova veličanstvena građevina, koja se nalazi na popisu svjetske kulturne baštine, sve više ugrožena građevinskim projektima, a na nekim dijelovima i ekstremnim vremenskim uvjetima.

23.09.2009. 15:52:29
Novi komentar
nužno
nužno