« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
točni i u srednjem vijeku

Otkriven drevni sat u Škotskoj

Misterija kako su u srednjem vijeku mjerili vrijeme bi uskoro mogla biti razjašnjena

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

drevni sat

,

drevni sunčani sat

,

drevni brojčanik

,

Firth of Forth

,

Incholm

Škotska opatija u Firth of Forth fjordu najvjerojatnije krije tajnu preciznog mjerenja vremena u srednjem vijeku. Naime, redovnici sv. Augusta upotrebljavali su masivan brojčanik koji im je omogućavao točno očitanje vremena.

Konzervatori koji rade na otoku Incholm otkrili su ostatke specijalnog sunčanog sata za kojeg vjeruju da je bio uklesan u zid opatije. Do sada nije bilo potpuno jasno kojim su se redovnici metodama koristili za određivanje vremena, no sunčani sat bi mogao dati potrebne odgovore.

Naime, iako su u tom periodu sunčani satovi bili prilično popularni u Engleskoj, British Sundial Society tvrdi da je tada u Škotskoj postojalo tek nekoliko sunčanih satova, a za ovaj se do sada nije znalo.

Iako vrlo poznata u Engleskoj, British Sundial Society (eng. Britanska udruga sunčanih satova) je izjavila da postoje relativno jako malo sunčanih satova u Škotskoj.

Povjesničari vjeruju da su redovnici sv. Augusta živjeli prema vrlo preciznom dnevnom rasporedu, što je omogućavalo svakome u zajednici da napravi pravu stvar u pravo vrijeme.

Brojčanik iz Inchcolma razbijen je u dva dijela, a spojen je trudom Hugha Morissona, voditelja povijesne škotske zbirke i stručnjaka za kamenu ostavštinu Maryja Markusa. Tijekom zajedničkog projekta istraživanja i katalogizacije kolekcije od 50 dijelova srednjevjekovnog kamenja pronašli su dva dijela koji su se savršeno uklopili u veliki brojčanik.

27.08.2009. 13:34:43
Novi komentar
nužno
nužno