« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
surferski identitet

Otkrijte tko ste na internetu

Korisnici interneta mogu se podijeliti u deset skupina prema učestalosti i načinu korištenja world wide weba

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

internet

,

surfanje

,

korisnici interneta

,

institut pew

Svaki korisnik interneta i mobitela digitalnom svijetu pristupa na drugačiji način. Američki Institut Pew istražio je osobine pojedinih korisnika i izdvojio nekoliko tipova tipičnih surfera. U koji se vi ubrajate? Pročitajte!

Digitalni suradnici - posjeduju najviše elektroničkih naprava i imaju brojne kontakte na internetu. Web koriste kako bi surađivali s drugima, pokazali svoju kreativnost i zabavili se. Aktivno sudjeluju u kreiranju sadržaja pa tako marljivo komentiraju na forumima, pišu blogove i slično. Riječ je uglavnom o muškarcima prosječne dobi od 39 godina.

Neodlučno umreženi - intenzivno koriste internet, ali nisu oduševljeni njime. Aktivni su na društvenim mrežama jer se boje da će nešto propustiti, a tehničke naprave za njih su više teret i obveza nego zabava. Većinom je riječ o muškarcima u dobi od 29 godina.

Pokretači - sakupljaju sve moguće informacije na internetu i prosljeđuju ih dalje. Prate portale s vijestima i specijaliziranim sadržajima, a prepoznaje ih se po tome da redovito na Facebook i Twitter postavljaju linkove na razne članke i klipove. Mobitele koriste uglavnom za slanje SMS-a i MMS-a, dok telefoniranje izbjegavaju. Pokretači su najčešće 34-godišnji muškarci.

Web lutalice - selektivno koriste sadržaje na internetu. Uglavnom samo prikupljaju informacije, a nisu posebno aktivni na društvenim mrežama. E-mail im je najvažniji oblik komuniciranja putem interneta, a riječ je većinom o ženama od 39 godina.

Početnici - mobiteli im još uvijek predstavljaju krajnji doseg tehnologije, a internet koriste samo ako baš moraju. Nova tehnologija im smeta i na mrežu se spajaju putem modema jer misle da im brzi internet nije potreban. Uglavnom ženska populacija od prosječnih 55 godina.

Desktop veterani - internet im je potreban za prikupljanje informacija i održavanje kontakata. Ne istražuju previše nove sadržaje i vrlo su skeptični prema društvenim mrežama. Većinom je riječ o 46-godišnjim muškarcima koji su u braku.

Povremeni surferi - Posjeduju tehnologiju za spajanje na internet, ali ju ne koriste koliko bi mogli i trebali. Ništa im ne nedostaje ako se nekoliko dana u nizu ne koriste internetom. Blogovi i klipovi ih uopće ne zanimaju. Povremeni surferi su većinom žene od 42 godine.

Zaostali - iako imaju pristup internetu, ne zanimaju ih informacije koje putem njega mogu dobiti. Primaju i šalju e-mailove, ali ne čitaju portale i ne traže podatke putem njega. Istraživanja pokazuju da su to najčešće muškarci u dobi od 53 godine.

Ravnodušni - digitalne naprave ih ne zanimaju, a internetom se koriste vrlo rijetko. Mobitel koriste samo ako u blizini nemaju fiksnu liniju, a broj SMS-ova koje su poslali mogu nabrojati na prste jedne ruke. Riječ je većinom o ženama od 59 godina.

Neumreženi - nemaju mobitel ni pristup internetu. Manjina neimreženih posjeduje računalo, ali ga koristi samo kao pisaću mašinu. Nemurežene su uglavnom žene od 67 godina.

05.11.2009. 09:26:58
Novi komentar
nužno
nužno