« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
PIRATI NE MIRUJU

Oteti talijanski remorker stigao do somalske obale

Zahtjeva za otkupninom posade remorkera još nema, američki kapetan još uvijek zarobljen.

(Getty Images)
Više o

otmica

,

otmica broda

,

Somalija pirati

,

Adenski zaljev

,

Andrew Mwangura

,

Buccaneer

,

oteti remorker

,

Micoperi Marine Contractors

Somalski su pirati oteti talijanski remorker s 16 članova posade doveli do somalske obale ali još nisu uputili zahtjev za otkup, rekla je regionalna organizacija pomoraca.

"Brod je došao do obale, ali ne znamo gdje", rekao je Andrew Mwangura iz Istočnoafričke udruge pomoraca koja prati piratsvo u regiji. "Nisu još iznijeli nikakve zahtjeve".

Somalski gusari oteli su u subotu u Adenskom zaljevu kod sjeverne somalske obale talijanski remorker Buccaneer sa 16 članova posade, među kojima je 10 Talijana, pet Rumunja i jedan Hrvat, objavila je talijanska pomorska tvrtka Micoperi Marine Contractors iz Ravenne.

Helikopteri nadlijeću piratske baze

Helikopteri su u u nedjelju nadlijetali obalna područja koje koriste somalski pirati izazvavši paniku među stanovnicima koji se pribojavaju zračnog napada, rekli su svjedoci.

Mještani su rekli da su u helikopterima vidjeli bjelce te su pretpostavili da dolaze s ratnih brodova SAD-a i drugih zemalja koji se nalaze u blizini i prate stanje oko američkog taoca kojeg pirati drže na čamcu za spašavanje.

Čamac za spašavanje na kojem somalski pirati drže američkog kapetana u nedjelju je otplutao prema somalskoj obali a ratni brodovi SAD-a ga prate nastojeći spriječiti pirate da pobjegnu na obalu. Čamac je bez goriva i do subote navečer je otplutao na 32 kilometra od somalske obale

Jedan diplomat u Nairobiju koji je želio ostati anoniman, rekao je da su gusari zatražili pomoć, ali najmanje dva američka ratna broda i jedan zrakoplov tjeraju gusarske brodove od čamca za spašavanje. (hina/metro-portal)

12.04.2009. 15:50:34
Novi komentar
nužno
nužno