« Život
objavljeno prije 14 godina
UZORI I GENI

Otac vam je kockar? I vi biste lako to mogli postati

Ovisnost o kockanju nastaje pod utjecajem okoline, ali i genetskog nasljeđa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

ovisnost

,

kockanje

,

kasino

Šanse da pšostane kockar su velike ako vam je barem jedan od roditelja ovisan o takvoj vrsti zabave, tvrdi jedno australsko istraživanje.

Već je poznato da geni igraju važnu ulogu u brojnim vrstama ovisnosti, a kockanje nije iznimka u toj priči. Istraživanje, objavljeno u časopisu Archives of General Psychiatry (izdanje za lipanj), obuhvatilo je 2,700 žena i 2,000 muškaraca iz Australskog registra blizanaca koji su ispitivani o svojim kockarskim navikama, a dodatne informacije znanstvenici su dobili i od najbližih prijatelja blizanaca. „Prijašnja istraživanja nad muškarcima pokazala su ovisnost o kockanju može biti nasljedna. No ovo istraživanje je prošireno i na žene", rekla je Wendy Sltuske sa Sveučilišta Missouri za ReutersHealth.

Gotovo su svi sudionici u istraživanju kockali do određene razine, ali su muškarci tome bili skloniji dva puta više od žena. Jedan posto žena, njih 34, zadovoljilo je kriterije koji definiraju ovisnost o kockanju dok je među muškarcima taj postotak veći za dva (70 muškaraca). Te razlike znanstvenici objašnjavaju društvenim utjecajima kao i čimbenikom okoline u kojoj se živi. Na primjer, stopa ovisnosti o kockanju je u Australiji pet puta veća nego u SAD-u.

Slutske je s kolegama došla do zaključka da je vrlo moguće da jedan od blizanaca postane ovisan o kockanju ako je onaj drugi već ima problema s tim, no to je češće u slučaju jednojajčanih blizanaca a rjeđe kod dvojajčanih. To, naravno, sugerira da geni igraju važnu ulogu. Znanstvenici zaključuju da je u skladu s brojnim genetskim istraživanjima proteklih desetljeća moguće reći kako zajednička okolina kao jedna od čimbenika ne objašnjava varijacije u ovisničkom ponašanju, no to ne znači da okolina i društvo nemaju nikakvu važnost.

Dijete kockara koje je izloženo tom lošem roditeljskom uzoru moglo bi naslijediti kockarske obrasce ponašanja svojega oca ili majke, a osim toga i gene koje će to dijete učiniti podložnim problemima s kockanjem.

Slutske objašnjava da je ovisnost o kockanju vrlo kompleksan poremećaj, baš kao i alkoholizam te da je najodgovorniji uzrok tomu genetske prirode dodavši kako se ne zna o koliko točno gena se radi, ali da je jasno kako veći broj tih gena znači veći rizik od stvaranja ovisnosti o kockanju.

11.06.2010. 10:50:00
Novi komentar
nužno
nužno