« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
NASTAVAK GUBITAKA

Oštar pad europskih burzovnih indeksa

Financijski sektor je nakon vijesti o gubitku AIG-a posrnuo i povukao za sobom cijelo tržište.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

DAX

,

UBS

,

gubitak na burzi

,

europske burze

,

FTSE

,

pad cijena dionica

,

AIG

,

HSBC

,

slabljenje dionica

Europska tržišta dionica tjedan su započela oštrim padom cijena, predvođenim financijskim sektorom, nakon objave golemog gubitka američkog osiguravatelja AIG-a, te najave emisije prava u britanskoj banci HSBC.

Londonski FTSE indeks u ponedjeljak je u takvim okolnostima potonuo čak četiri posto, na 3.676 bodova. Frankfurtski DAX bio je na gubitku od gotovo tri posto, spustivši se na 3.733 boda.

Najveći gubitnici bile su banke, na čelu s britanskom HSBC, čije su dionice potonule 19,6 posto, budući je najavila emisiju prava vrijednu 12,5 milijardi funta nakon što joj godišnja dobit više nego prepolovljena.

Dionice švicarskog UBS-a oslabile su 7,1 posto nakon što je njezin novi izvršni direktor kazao da će trebati dvije do tri godine da banka ponovno počne ostvarivati značajniju dobit.

Od ostalih pripadnika toga sektora oslabile su još dionice Banco Santandera, BNP Paribasa i Credite Suissea, redom između 7,6 i 9,2 posto.

Većih pritisaka nisu bili pošteđeni ni osiguravatelji, uslijed zabrinutosti da će također biti prisiljeni povećavati kapital putem emisije prava. Axa, Allianz i Swiss Re redom su stoga zabilježili pad cijena dionica od 4,4 do 7,6 posto.

Američki osiguravatelj AIG zabilježio je gubitak u četvrtom tromjesečju lani u visini 61,7 milijardi dolara, što je ujedno najveći tromjesečni gubitak u povijesti američkih kompanija. S najnovijim gubitkom, peto tromjesečje zaredom, ukupni iznos gubitaka u tom osiguravatelju dosegnuo je u tom razdoblju 100 milijardi dolara. No, vijesti o potencijalnom spašavanju podigle su cijene njegovih dionica na burzi u Frankfurtu za 7,5 posto.

Oslabile su još dionice naftnih kompanija, uslijed pad cijena sirove nafte. Tako su BG Group , BP, Royal Dutch Shell i Total redom zabilježili pad cijena dionica od 1,7 do 3,75 posto.

Od vrlo rijetkih dobitnica isticala se dionica nizozemskog maloprodajnog lanca Aholda, u plusu od dva posto, budući da je izvijestio o rastu operativne dobiti u četvrtom tromjesečju lani za 49 posto, unatoč krizi.

Indeks Tokijske burze Nikkei potonuo je 3,8 posto, završivši na 7.280 bodova. (hina/metro-portal)

02.03.2009. 09:40:55
Novi komentar
nužno
nužno