« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
MIROVNI PREGOVORI NA CIPRU

Ostalo malo vremena za rješenje ciparskog problema

Ova je otočna država podijeljena još od 1974. godine, nakon državnog udara izvršenog pod okriljem Grčke i turske invazije koja je potom uslijedila

Fotografija vijesti
Više o

Cipar

,

Tayyip Erdogan

,

Turska Grčka

 „Ciparski su Grci krivi zbog toga što su mirovni pregovori s ciparskim Turcima još uvijek blokirani, a nažalost, vrijeme za dogovor brzo istječe" rekao je turski premijer Erdogan, prenosi Reuters.

"Svi bi trebali znati da se prilika koja sada postoji neće uvijek pružiti. Turski Sjeverni Cipar radi na miru i rješavanju svih nepravdi. To se više ne može podnositi", rekao je Erdogan u govoru na vojnoj paradi na sjevernom dijelu otoka obilježavajući godišnjicu turske invazije.

Također je ocijenio da se "žurno i trajno rješenje ciparskog problema ne bi smjelo žrtvovati za dnevne političke svrhe".

Erdogan je dan ranije najavio da će zamrznuti odnose s Europskom unijom tijekom šestomjesečnog predsjedanja Cipra u drugoj polovici 2012. godine.

Cipar, s dominantno grčkom većinom na južnom dijelu otoka, međunarodno je priznata država i članica EU-a. Samoprozvanu republiku Sjeverni Cipar, s dominantno turskom većinom, jedino je priznala Turska. Ova je otočna država podijeljena još od 1974. godine, nakon državnog udara izvršenog pod okriljem Grčke i turske invazije koja je potom uslijedila.

20.07.2011. 15:58:00
Novi komentar
nužno
nužno