« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci

Osniva se "interventni fond" mirovinaca

Pokušat će se izbjeći bankrot investicijskih fondova

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Nina Đurđević, CROPIX)
Više o

Burza

,

HANFA

,

mirovinski fondovi

,

interventni fond

,

fondovi

Predstavnici društava za upravljanje obveznim mirovinskim i investicijskim fondovima, članovi njihovih nadzornih odbora i predstavnici Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na današnjem su sastanku odlučili da se osnuje "interventni fond" u obliku otvorenog investicijskog fonda s privatnom ponudom, objavljeno je iz Hanfe.

Kako se navodi u Hanfinom priopćenju, u taj će fond sredstva uplatiti AZ obvezni mirovinski fond, Erste Plavi obvezni mirovinski fond, PBZ - CO obvezni mirovinski fond, Raiffeisen obvezni mirovinski fond, Erste Invest, PBZ Invest, Raiffeisen Invest te ZB Invest, prema tržišnim udjelima.

Društvo za upravljanje interventnim fondom odabrat će se pozivnim natječajem, a to će društvo izraditi prospekt i statut fonda, koji će sadržajno "odgovarati današnjoj diskusiji".

Prospekt i statut fonda, navodi se u priopćenju Hanfe, podnijet će se Agenciji na odobrenje 14. listopada.

"Inicijalna uplata u iznosu od 150 milijuna kuna izvršit će se po osnivanju fonda te će se povećavati u slučaju povećane potrebe, a uplate bi bile na rok od pet godina. Naknade za upravljanje bit će minimalne. Fond koji bi koristio sredstva interventnog fonda, dobivena sredstva može koristiti isključivo za isplatu udjelničara, te se mora likvidirati", stoji u priopćenju.

Iz Hanfe najavljuju i da će obaviti izmjenu pravilnika o vrednovanju imovine investicijskih fondova te pravilnika o ograničenju ulaganja mirovinskih fondova.

Iz Hanfe navode i da je, "nastavno na održani sastanak predstavnika mirovinskih i investicijskih fondova usuglašeni prijedlog modela urednog izlaska s tržišta koji se aktivira prije odluke o obustavi isplate, isplati 'in specie' i/ili likvidaciji fonda prezentiran Agenciji". (hina/metro-portal)

13.10.2008. 15:08:26
Novi komentar
nužno
nužno