« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
velika britanija:

Oslobođeni tinejdžeri osumnjičeni za planiranje masakra po uzoru na Columbine

Iako Matthew Swift i Ross McKnight nisu počinili nikakav zločin, tužiteljstvo ne vidi ništa loše u tome da su završili na sudu

(Wikipedia)
Više o

Michael Moore

,

Matthew Swift

,

Ross McKnight

,

Project Rainbow

,

Columbine

,

Eric Harris

,

Dylan Klebold

Britanci Matthew Swift i Ross McKnight, dvojica tinejdžera koji su bili osumnjičeni za planiranje masakra sličnog onome u školi Columbine, oslobođeni su svih optužbi, piše Daily Mail.

Porota je u samo 45 minuta odbacila optužbe tužiteljstva da su dvojica mladića bili opsjednuti stravičnim pokoljem kojeg su počinili Eric Harris i Dylan Klebold. Oni su 1999. ubili 12 učenika i profesora, a potom i sebe u američkoj srednjoj školi Columbine.

Swifta i McKnighta teretilo se da su isto namjeravali učiniti u srednjoj školi Audenshaw u britanskom Greater Manchesteru.

Tužiteljstvo je tvrdilo da su urotu nazvali Project Rainbow i planirali je izvršiti 20.4. ove godine, točno na 10. godišnjicu američkog masakra, a sve to na temelju njihovih dnevnika. Navodilo se i da je Swift kod kuće eksperimentirao s eksplozivom.

Obrana je pak rekla da su to bile samo črčkarije dvojice mladića koji su nezadovoljni školom i svijetom oko sebe, što ne znači da će nekoga zbog toga ubiti.

Matthew Swift je poroti rekao da mu je interes za Columbine potaknuo dokumentarac Michaela Moorea na tu temu, Bowling for Columbine, kojeg su gledali u školi.

Optužbe o planiranju masakra nastale su kad je Ross McKnight, inače sklon alkoholu i drogi, jedne noći nazvao djevojku koja mu se sviđala i navodno joj otkrio svoj plan. Djevojka je o tome obavijestila majku a policija je vrlo brzo reagirala i pretresla kuće dvojice tinejdžera.

Pronašli su, između ostalog, priručnik o bombama, kartu škole, te natpise 'Eric Harris i Dylan Klebold će ponovno oživjeti'.

Oba mladića su izjavila da je sve to samo način da pobjegnu iz okrutne stvarnosti.

Iako je porota oslobodila osumnjičene svake krivnje, John Lord iz tužiteljstva ne vidi ništa loše u tome da je slučaj završio na sudu. Navodi da je dužnost Britanije procesuirati bilo kakve sumnje na teroristička djela.

Ovaj slučaj je još jedan u nizu koji dokazuje kako Velika Britanija sve više postaje policijska država u kojoj je u predviđanju zločina dopušteno apsolutno sve.

Tako Britance svakodnevno i svugdje prati video nadzor, a policija ima sve veće ovlasti.

16.09.2009. 14:59:37
Novi komentar
nužno
nužno