« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
SOMALIJA

Oslobođen brod s hrvatskim pomorcima

Belgijska vlada objavila je kako je brod Pompei oslobođen te kako su svi članovi posade dobro

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Somalija

,

otmica broda

,

Somalija pirati

,

Pompei

Somalski gusari oslobodili su belgijski brod Pompei s četiri hrvatska pomorca, koji je sredinom travnja otet u vodama roga Afrike. Belgijski brod otet je 18. travnja na putu prema Sejšelima, a na njemu su bila četiri hrvatska, tri filipinska i dva belgijska mornara. Pompei, dužine 65 metara i istisnine 1.850 tona, pripada belgijskoj grupaciji Jan De Nul, a brod je specijaliziran za radove na učvršćivanju podmorskih cjevovoda.

"Vlada je dobila informaciju o oslobađanju posade i broda Pompei. Također smo informirani da je cijela posada dobro", rekao je belgijski premijer Herman Van Rompuy u priopćenju i dodao da te informacije prije svega upućuje obiteljima članova posade u Belgiji, Hrvatskoj i Filipinima koji su od 18. travnja proživljavali teške trenutke.

Premijer nije objavio okolnosti o oslobađanju broda. Jedan je somalski gusar prije pet dana za Reuters izjavio da je u pregovorima postignuta cijena od 2,8 milijuna dolara otkupnine za oteti brod, ali tvrdnja nije provjerena.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija u nedjelju je potvrdilo da je belgijski brod Pompei, na kojem su četiri hrvatska pomorca, oslobođen te da plovi prema Omanu gdje će stići za nekoliko dana, nakon čega se očekuje povratak pomoraca kući.

Izvor: Hina

28.06.2009. 10:44:39
Novi komentar
nužno
nužno