« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
MUZEJ ULIČNE UMJETNOSTI

Oslikat će se stara Branimirova ulica u Zagrebu

Pročelje zida HŽ-a u Branimirovoj već je bilo oslikano - 1987. u povodu Univerzijade, te 1999. u sklopu akcije protiv droge

(Wikipedia)
Više o

street art

,

HDLU

,

Josip Zanki

,

Branimirova oslikavanje

,

Muzej ulične umjetnosti

,

Ivana Vukšić

,

ulična umjetnost

Oslikavanje zida uzduž stare Branimirove ulice u Zagrebu bit će prvi projekt Muzeja ulične umjetnosti, koji nema fiksni prostor, radno vrijeme, stalne kustose, niti pompozna otvaranja, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Pročelje zida Hrvatskih željeznica u Branimirovoj već je bilo oslikano - 1987. u povodu Univerzijade, te 1999. u sklopu akcije protiv droge. Novi murali izabrat će se na natječaju otvorenom do 12. travnja, a akcija oslikavanja održat će se od 10. do 14. svibnja.

Muzej ulične umjetnosti je projekt urbanih intervencija koji ovise o naknadnim intervencijama, reakcijama građana, drugih autora ili službi za održavanje čistoće, rekla je Ivana Vukšić, voditeljica Muzeja. Ta su djela nestalna i prolazna, pa će se sve bilježiti i arhivirati na budućim muzejskim web stranicama, dodala je.

Po njezinim riječima, projektom se želi pokazati da ulična umjetnost nije vandalizam i da je jednako vrijedna kao ona u galerijama. Ciljevi projekta su i jedinstvena turistička ponuda za mlade te ucrtavanje Zagreba na mapu svjetskih gradova koji su svoje zidove dali umjetnosti.

Organizator projekta je udruga Centralna jedinica, a jedan od suradnika Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU).

Josip Zanki, predsjednik HDLU-a, rekao je da ulična umjetnost, "street art", u svijetu pripada samom vrhu umjetničkog izražavanja, a u Hrvatskoj tek treba otvoriti procese kako ta vrsta umjetnosti ne bi ostala na gerilskoj razini i malim površinama.

U planu su još dva projekta - međunarodni pozivni natječaj za uređenje "privremene galerije", odnosno gradskih prostora koji čekaju rušenje ili prenamjenu, te godišnja akcija kojom će se velikim muralima, skulpturama i instalacijama ukrasiti Novi Zagreb.

Radove s natječaja za Branimirovu odabrat će žiri u kojemu su akademik Ivan Kožarić, dizajner Mirko Ilić, predsjednik HDLU-a Josip Zanki, arhitekt Krešimir Rogina, ilustratorica Dunja Janković i glazbenik Damir Martinović - Mrle. (hina/metro-portal)

04.03.2010. 15:15:09
Novi komentar
nužno
nužno