« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
UPRAVA SE TUŽI

Osječka pivovara zbog štrajka trpi velike gubitke

Većinski vlasnik Osječke pivovare izjavio je kako mu nisu jasni pravi razlozi za štrajk jer su plaće bile redovito isplaćivane

(Vlado Kos/Cropix)
Više o

štrajk

,

Ivan Komak

,

Osječka pivovara

Predsjednik Uprave i većinski vlasnik Osječke pivovare Ivan Komak izjavio je danas kako je štrajk, koji u toj tvrtki od 24. veljače organizira Hrvatska udruga sindikata (HUS), do sada prouzročio gubitak od 5 milijuna kuna, dok se štete u marketingu, zbog obustavljanja planirane nacionalne medijske kampanje koja je trebala započeti 15. ožujka, procjenjuju na 1,6 milijuna kuna.

HUS je, kao većinski sindikat, započeo štrajk, nakon neuspjelog kolektivnog pregovaranja i mirenja s Upravom, koja je potpisala kolektivni ugovor s manjinskim Sindikatom PPDIV-a.

Na konferenciji za novinare Komak je rekao kako mu nisu jasni pravi razlozi za štrajk, jer su plaće bile redovito isplaćivane, a kolektivnim ugovorom, sklopljenim s PPDIV-om, radnicima su zajamčena sva prava.

Napomenuvši je kako je Pivovara u posljednje vrijeme radila sa 25-30 posto ukupnih kapaciteta, zbog čega se planira nova sistematizacija radnih mjesta, Komak je ustvrdio kako nitko od radnika "neće završiti na ulici", a za radnike koji ne budu željeli prihvatiti novu sistematizaciju predviđene su i stimulativne otpremnine.

Dodao je kako će o zakonitosti štrajka odlučiti sud te da pregovori sa štrajkaškim odborom još traju, ocjenivši kako "nekome izgleda odgovara što ova Pivovara još nije propala" te da "ovo nije štrajk nego balvan-revolucija".

Voditelj Odjela ključnih kupaca Pivovare Boris Matijaščić kazao je kako, zbog štrajka i blokade skladišta, pojedina prodajna mjesta više nemaju zalihe Pivovarinih proizvoda, što, kaže, "daje veliki manevarski prostor konkurenciji".

Županijski povjerenik PPDIV-a Šimo Orešković ocijenio je kako su novim kolektivnim ugovorom radnici zadržali sva prava iz prethodnog razdoblja, te da PPDIV smatra da sporni katalog radnih mjesta ne treba biti njegov dio, dok HUS traži suprotno. (hina/metro-portal)

11.03.2010. 14:26:06
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    boxing day
    11.03.2010. 16:06
    dajte nam piva
Novi komentar
nužno
nužno