objavljeno 02.05.2011. 07:23:48
AL KAIDA

Osama bin Laden ubijen u Pakistanu

POGLEDAJTE VIDEO: Prema navodima Foxa, Osama je likvidiran hicem u glavu, objavljena fotografija njegovog tijela

Osama bin Laden je mrtav
Osama bin Laden je mrtav (Getty Images)

Vođa Al Kaide Osama bin Laden ubijen je u Pakistanu u akciji koja je trajala 40 minuta i vojska SAD je u posjedu njegovog tijela, rekao je Obama na izvanrednoj konferenciji za tisak kasno sinoć.

"Pravda je zadovoljena", rekao je Obama na pressici, navodeći da su Amerikanci predvodili akciju u kojoj im je pomogla i pakistanska obavještajna služba.

Obama je istakao da su američke snage vodile operaciju u mjestu Abotabatu, sjeverno od Islamabada, u kojoj je ubijen Bin Laden. Naime, Navy Seals su helikopterima napali rezidenciju, navodno vrijednu milijun dolara, u kojoj se skrivao Osama s obitelji.

Kuća je postala sumnjiva nakon obavještajnih dojava da je dograđena, postavši osam puta veća od kuća u okolini, imala je tri metra visok zid oko posjeda, a ukućani su smeće palili u dvorištu umjesto da ga iznose van.

U akciji je osim Osame poginuo jedan od njegovih sinova, dva tjelohranitelja i žena koju su koristili kao živi štit prilikom upada američkih specijalaca.

"Sjedinjene Države su predvodile operaciju u kojoj je ubijen Osama bin Laden, vođa Al-Kaide i terorist koji je odgovoran za ubojstva tisuća muškaraca, žena i djece", kazao je Obama.

U toj operaciji nije stradao nitko od Amerikanaca, a oni su pazili da u akciji ne bude civilnih žrtava, kazao je Obama.

Slavlje na Ground Zero

Čim je vijest objavljena, tisuće Amerikanaca okupilo se oko Bijele kuće skandirajući USA, USA i veseleći se pogibiji svog arhi-neprijatelja. Jednako veselo bilo je i u New Yorku na Ground Zero, mjestu gdje su stajali neboderi WTC-a. Naravno, State Department je trenutno upozorio sve Amerikance u svijetu da budu izuzetno oprezni jer se očekuje agresivan odgovor Al Kaide.

Izašla je i snimka mrtvog tijela Osame bin Ladena:

02.05.2011. 07:23:48
http://m.metro-portal.hr/osama-bin-laden-ubijen-u-pakistanu/58366/