« Fun
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
Orangutan Outreach

Orangutani će chatati iPadovima

Orangutani u zoološkome vrtu u Milwaukeeju uskoro će moći iPadom uspostaviti video poziv s drugim orangutanima

Orangutan se igra s iPadom
Orangutan se igra s iPadom (Kotaku)
Više o

orangutani

,

iPad

,

Orangutan Outreach

Dlakavi obožavatelji gadgeta igraju se Appleovim tablet-računalima otkad su ih u svibnju dobili. Čuvar Richard Zimmerman kaže da će idući korak biti pristup bežičnoj mreži, kako bi orangutani mogli vidjeti 'prijatelje' u drugim zoološkim vrtovima.

Zimmerman koji predstavlja američku humanitarnu organizaciju Orangutan Outreach, nada se da će taj pokus kod ljudi osvijestiti potrebu da sudjeluju u spašavanju divljih životinja kojima prijeti istrebljenje.

On kaže kako je orangutanima htio dati tablete od siječnja 2010. kad se prvi iPad pojavio na tržištu. "Ideja je došla doslovno za vrijeme prezentacije iPada koju je održao Steve Jobs", rekao je.

"Tada je i jedan od naših donatora u Milwaukeeju bio u zoolooškome vrtu i orangutanima pokazao svoj iPad. Bili su fascinirani i tako je to počelo", kaže Zimmerman.

Počeli su im pokazivati jednostavne aplikacije poput Doodle Buddyja, igre s crtanjem. Htjeli su, kaže Zimmerman, pružiti "malo zabave" orangutanima. iPad im daju samo kraće vrijeme dvaput na tjedan. "Želimo im omogućiti da se doista igraju, da crtaju, gledaju video i rade gotovo sve ono što bi i ljudsko dijete moglo pomoću osnovne znatiželje".

Orangutani su očarani gledanjem televizije na tabletu, osobito kad vide druge orangutane, a najviše kad vide lica koja prepoznaju.

"Vole pokretne slike. Vole svijetleće stvari. Vole zabavu", kaže Zimmerman. "Vole nove stvari i zato će nam prva zadaća biti da dobiju wi-fi kako bi orangutani dobili pristup neograničenoj količini informacija. Naravno, uz nadzor čuvara zoološkoga vrta".

Po njegovim riječima, najuzbudljivije je gledati kako životinje reagiraju kad vide sebe i druge majmune na ekranu.

"Orangutani se vole gledati", kaže i dodaje kako jedan od njih, 31-godišnji MJ, obožava dokumentarce Davida Attenborougha "Orangutani vole gledati snimke sebe, ima tu i malo taštine, a vole i snimke orangutana koji su na udaljenom kraju zoološkoga vrta. "Ako uključimo i kamere, moći će se gledati", kaže Zimmerman.

Drugi centri, zoološki vrtovi i rezervati kažu kako se žele "odmah" uključiti i samo čekaju da na tržištu bude dovoljno uređaja. "Organičeni smo na Milwaukee jer nismo uspjeli nabaviti dovoljno iPada", kaže Zimmerman. "Čekamo da izađe iPad 3 kako bi iPad 1 postao dovoljno zastario da ih možemo dovoljno nabaviti".

29.12.2011. 23:16:04
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    HBomb
    30.12.2011. 03:39
    iPad za majmune - kupite svoj primjerak
Novi komentar
nužno
nužno