« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
ATENTAT NA PUKANIĆA

Optuženi za likvidaciju Pukanića ne osjećaju se krivima

"Nismo krivi", rekli su optuženi Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani i Slobodan Đurović

Amir Mafalani prilikom uhićenja
Amir Mafalani prilikom uhićenja (Neja Markičević/CROPIX)

Četvorica od ukupno šestorice optuženih za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića, kojima je danas počelo suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu, izjasnili su se da se ne osjećaju krivima niti po jednoj točki USKOK-ove optužnice.

USKOK ih tereti da su se udružili u međunarodnu zločinačku organizaciju kako bi suvlasnika i novinara tjednika "Nacional" ubili iz koristoljublja i tako ga spriječili da piše o organiziranom kriminalu.

"Nismo krivi", kazali su pred sudskim vijećem sutkinje Ivane Kršul optuženi Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani i Slobodan Đurović koji su dostupni hrvatskom pravosuđu za razliku od preostale dvojice optužnika, Željka Milovanovića i Bojana Gudurića.

Gudurić se uoči suđenja, nakon više od godinu dana bijega, u ponedjeljak navečer predao policiji u Banja Luci i zatražio izručenje Hrvatskoj rekavši da je nevin i da vjeruje kako će mu se u Zagrebu pošteno suditi. Ipak, sud nije prihvatio prijedlog njegova odvjetnika da se do izručenja rasprava odgodi.

Milovanović je, pak, pritvoren u Beogradu, gdje bi mu se zbog istog zločina trebalo suditi zajedno s Milenkom Kuzmanovićem te navodnim naručiteljem ubojstva Sretenom Jocićem zvanim Joca Amsterdam koji je, prema tvrdnjama USKOK-a, za Pukanićevo ubojstvo platio 1,5 milijuna eura.

Na početku suđenja jedino je Robert Matanić kazao da bi odmah želio iznijeti obranu. On je, inače, i jedini optuženik kojemu niti nakon ulaska u sudnicu nisu skinuli lisice s nogu. Sutkinja Kršul kazala je da se na takvu mjeru sud odlučio zbog saznanja da je Matanić iz zatvora nekome pokušao poslati poruku s ceduljicom, čime je pokazao nedisciplinu.

Optuženi su pred sudskim vijećem iznijeli svoje osobne podatke, a kada je Slobodan Đurović upitan o vrijednosti svoje imovine kazao je: "Da živim sto godina ne mogu je potrošiti. Imam oko 10 milijuna eura".

Nakon što ga je sutkinja Kršul upozorila da to nije odgovor kazao je kako posjeduje trgovačka društva, zemljišta, dionice i građevinske tvrtke.

Osim za udruživanje i ubojstvo u optužnici, koju je pročitao zamjenik ravnatelja USKOK-a Slobodan Šašić, šestorica se terete i za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti jer su podmetanjem eksploziva u blizini Pukanićeva automobila u središtu Zagreba, 23. listopada 2008. ugrozili život drugih ljudi te prouzročili materijalnu štetu velikih razmjera.

USKOK: Atentat je organizirao Joca Amsterdam

Uz optužbe da su se udružili u organizaciju na čelu s Jocićem i eksplozivnom napravom ubili Pukanića te Franjića koji je bio kolateralna žrtva, optuženici se terete da su na zagrebačkom području namjeravali ubiti još dvije osobe, čija se imena u optužnici ne spominju.

U optužnici su jasno navedene USKOK-ove sumnje da je zločinačku organizaciju u prvoj polovici 2008. u Srbiji organizirao Sreten Jocić, nakon čega je svom kumu Slobodanu Đuroviću naredio da za 1,5 milijuna eura atentat organizira "na terenu".

Po tvrdnjama USKOK-a, Đurović je od kraja svibnja do kraja listopada 2008. s Robertom Matanićem dogovorio da okupi osobe od povjerenja koje će izraditi plan i ubiti Pukanića.

U realizaciji plana Robert Matanić je, zajedno s bratićem Lukom i Amirom Mafalanijem, dogovorio "pribavljanje sredstava za praćenje i stalno nadziranje" Pukanićeva kretanja, a organizirao je i smještaj za Željka Milovanovića i Bojana Gudurića koji su radi ubojstva u Zagreb došli iz inozemstva.

Oni su, pak, bili zaduženi za određivanje načina atentata, nabavu eksplozivne naprave i oružja, a nakon što su Pukanića neko vrijeme pratili u stanu Roberta Matanića dogovorili su da će ubojstvo počiniti 23. listopada na parkiralištu NCL Medija Grupe. Parkiralište su prethodno nadgledali i obišli Luka Matanić i Amir Mafalani.

Na kobnim je sastancima navodno bio i Đurović koji je nadzirao pripreme ubojstva, donosio novac i plaćao troškove nabave oružja, uređaja za praćenje, automobila te skutera u kojem je u konačnici postavljen smrtonosni eksploziv.

Skuter je šest sati prije ubojstva, prema optužnici, u dvorište Nacionala doveo Milovanović i parkirao ga u neposrednoj blizini Pukanićeva luksuznog terenca Lexus. Za to je vrijeme Gudurić s tavana obližnje zgrade u Palmotićevoj ulici naoružan snajperom promatrao parkiralište sa zadaćom da Pukanića ustrijeli ako eksplozivna naprava zataji.

Eksploziv su daljinskim upravljačem aktivirali u 18,27 sati kada su Pukanić i Franjić izašli iz zgrade Nacionala i došli do automobila. (hina/metro-portal)


03.02.2010. 10:34:43
Novi komentar
nužno
nužno