« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca

Optimizam potpuno preplavio burze

Test na stres oraspoložio ulagače na europskim burzama

(Getty Images)
Više o

svjetske burze

,

oporavak burzi

,

rast na burzama

Na europskim su burzama cijene dionica na početku današnjeg trgovanja porasle više od 1 posto, jer rezultati 'testa na stres' nisu donijeli nikakve neugodne informacije o američkim bankama.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica porastao je do 9,45 sati 1 posto, na 859 bodova, nakon što je jučer pao 0,8 posto.

Više od 1 posto skočili su i frankfurtski DAX, londonski FTSE te pariški CAC indeks.

Rezultati procjene imaju li američke banke dovoljno kapitala pokazali su da 10 od 19 banaka treba dodatni kapital od ukupno 75 milijardi dolara, što se smatra prihvatljivim iznosom.

Nakon objave rezultata 'testa na stres' s tržišta je uklonjena nesigurnost koja je tjednima zabrinjavala ulagače.

"Taj test mnogi su smatrali posljednjom velikom preprekom trendu rasta cijena dionica. Tržišta nastoje pokazati gdje bismo trebali biti za 18 mjeseci, a zasad se u zraku osjeća optimizam", kaže Chris Hossain, direktor u tvrtki ODL Securities.

Među najvećim je dobitnicima jutros financijski sektor, pa su cijene dionica Commerzbanke i Royal Bank of Scotland porasle oko 5 posto.

Raste i rudarski sektor, potaknut rastom cijena metala. Tako su dionice BHP Billitona, Anglo Americana, Antofagaste, Rio Tinta i Xstrate poskupile između 0,6 i 4,5 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros porastao 0,5 posto, na 9.432 boda, novu najvišu razinu u šest mjeseci. (hina/metro-portal)

08.05.2009. 10:25:37
Novi komentar
nužno
nužno