« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
PODMUKLE METODE

Oprez - zbog jednog krivog klika na Twitteru možete u zatvor

Linkovi izgledaju vrlo bezopasno, ali jednom kad kliknete na njih, vaše računalo postaje medij preko kojeg hakeri napadaju stranice svojih protivnika

Fotografija vijesti
Više o

Twitter

,

Anonymous

,

hakerski napadi

,

haktivizam

Vjerojatno najpoznatija hakerska, odnosno haktivistička grupa na svijetu, Anonymous, na Twitteru ima više od 250.000 fanova koji prate svaku njihovu objavu. Ipak, čini se kako momci iz Anonymousa fanove ne skupljaju kako bi zadovoljili vlastiti ego, već su njihovi motivi puno zlokobniji, upozoravaju stručnjaci iz antivirusne kompanije Sophos.

Linkovi koje ova grupa dijeli preko Twittera, a na koje fanovi klikaju u dobroj vjeri, potajno preuzimaju kontrolu nad njihovim računalima, koje se onda koristi u tzv. DDos (denial of service) napadima protiv Vlade SAD-a i drugih organizacija.

Opasni se linkovi forwardaju u sklopu nedavne akcije „Operacija Megaupload", kojom se Anonymous osvećuje američkoj vladi i antipiratskim organizacijama zbog rušenja popularne strane za dijeljenje fajlova.

Linkovi izgledaju vrlo bezopasno, ali jednom kad kliknete na njih, vaše računalo postaje medij preko kojeg hakeri napadaju stranice svojih protivnika. Ovakva je taktika promjena načina na koji Anonymous operira, budući da se nikad do sada nisu služili „običnim" ljudima u izvođenju napada.

Dio koji nas smrtnike treba najviše zabrinjavati svakako je činjenica da, ukoliko vlasti otkriju kako je upravo naše računalo jedno od tih „spavača" koji su korišteni u napadima, obrana da za to nismo znali neće biti dovoljno dobra isprika, tvrde računalni stručnjaci.

„Nažalost, nisam siguran da bi se ljudi čija su računala koristila na ovakav način uspjeli na sudu izvući da su greškom kliknuli na link, stoga budite oprezni na što klikate, čak i ako je to nešto što dijele vaši prijatelji na društvenim mrežama", upozorava Graham Cluley, viši konzultant u Sophosu.

Što reći, dragi naši čitatelji, osim pamet u glavu i opreza na internetu doista nikad dosta.

23.01.2012. 08:44:00
Novi komentar
nužno
nužno