« Hi-tech
objavljeno prije 5 godina i 4 mjeseca
NOVOSTI

Oppo 10x hibridna tehnologija optičkog zuma

Bilo bi zanimljivo imati podatke o otvoru objektiva s 10x zumom, budući da se je do sada kao najveći nedostatak za zumiranje na pametnim telefonima pokazao upravo otvor blende

Oppo uvodi veliku novost
Oppo uvodi veliku novost (Oppo)
Više o

Oppo

,

optički zoom

Kineski Oppo je pokazao snagu svog R&D odjela i prvi na svijetu predstavio sustav kamera za pametne telefone s 10x optičkim zumiranjem. Ova hibridna tehnologija donekle je slična 5X Precision Optical Zoomu, koji je tvrtka najavila prije godinu dana.

Oppo za implementaciju 10x zuma kombinira dva objektiva, širokokutni i telefoto s petostrukim zumom (optička aproksimacija). Između njih se koristi prizma koja se kreće poput teleskopa kako bi se stvorio dojam 10x zumiranja.

Što se tiče ostalih specifikacija, telefoto objektiv i širokokutna matrica dobili su optičku stabilizaciju (OIS), a kamera pokriva žarišnu duljinu od 15,9-159 mm u ekvivalentu od 35 mm. Prema OPPO-u, ova hibridna optička 10x zum tehnologija ima preko 100 R & D patenata.

Bilo bi zanimljivo imati podatke o otvoru objektiva s 10x zumom, budući da se je do sada kao najveći nedostatak za zumiranje na pametnim telefonima pokazao upravo otvor blende. Primjerice, ASUS je već pokušao takav dizajn u modelu ZenFone Zoom ZX551ML, ali nije rješenje koje briljira.

Prvi prototip Oppo modela pametnog telefona s 10x zumom trebao bi biti prikazan na nadolazećem MWC 2019, a komercijalni, nadamo se u bliskoj budućnosti, ako ne i iduće godine. Zašto to mislimo? Kao što smo u uvodu naveli, Oppo je predstavio tehnologiju zumiranja od 5x na MWC 2017, međutim, do sada nije napravio nikakav korak u komercijalizaciji. 

>> Pratite vijesti iz Hi Tech rubrike na Facebook stranici Hi Tech by Metro Portal i na Instagramu >>

Piše: Sanja Ledinek
19.01.2019. 09:46:00
Novi komentar
nužno
nužno