« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
NEMA BITNIH ODSTUPANJA

Oporba i vladajući se dogovorili oko ustavnih promjena

POGLEDAJTE VIDEO - Od danas počinjemo ozbiljan zajednički proces jer je zadnjih godina bilo dosta brzopletosti, poručio je Milanović

(Goran Mehkek/Cropix/Infopunkt)
Više o

Vlada

,

Vladimir Šeks

,

Zoran Milanović

,

Jadranka Kosor

,

oporba

,

promjene Ustava

Predstavnici vladajućih i oporbenih parlamentarnih stranaka danas su na sastanku s premijerkom Jadrankom Kosor dogovorili ustavne promjene te proceduru i metodologiju tih promjena.

Odbor za Ustav tako će već sutra, uz potporu oporbe, Saboru predložiti donošenje odluke da se pristupi ustavnim promjenama, a prekosutra će se o njima raspraviti i na plenarnoj sjednici Sabora.

Taj će prijedlog potom pričekati zajednički prijedlog oporbe, koji će u proceduru stići za nekoliko dana, a nakon rasprave će zajednička radna skupina vladajućih i oporbenih stranaka pokušati doći do kompromisa, kako bi iznašla zajednički prijedlog promjena Ustava, objasnio je novinarima predsjednik Vladine radne skupine za Ustavne promjene Vladimir Šeks, nakon sastanka u Banskim dvorima.

Kazao je kako o sadržaju danas nije bilo govora da je dogovorena metodologija, a metodologija je, tvrdi, najteži dio posla.

Šeks je naglasio da će se razgovarati o svim oporbenim prijedlozima, a prihvatljiva mu je ideja da suce Ustavnog suda Sabor bira dvotrećinskom većinom.

"Mislim da se iz svih dosadašnjih razgovora i rasprava, pa i iz današnje, može zaključiti da nekih bitnih odstupanja između opozicije i pozicije u pogledu predloženih ustavnih promjena nema", Vladimir Šeks"Osobno mi je sasvim prihvatljivo i da se suci Ustavnog suda biraju dvotrećinskom većinom i mislim da će to biti prihvaćeno. Izborni sustav i birački popisi nisu materija Ustava, nego stvar izmjene Zakona o prebivalištu i čišćenje biračkih popisa od mrtvih duša i od duša koje nemaju prebivalište", komentirao je Šeks ideje oporbe. Kazao je i kako je realist i da očekuje da će Ustav biti promijenjen do kraja godine.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović smatra, pak, da je ustavne promjene moguće očekivati tek nakon Nove godine. Naglasio je da je na današnjem sastanku dogovoreno da se ustavnim promjenama pristupi ozbiljno i bez brzopletosti.

"Uspjeli smo se dogovoriti da ćemo ozbiljno pristupiti tom tekstu već danas, jer imamo negativno iskustvo s donošenjem zakona na brzinu koji su kasnije padali na Ustavnom sudu", rekao je Milanović. Istaknuo je da se ustavne promjene donose kako bi trajale te da moraju biti predmet političkog dogovora.

"Od danas počinjemo ozbiljan zajednički proces jer je bilo dosta brzopletosti u zadnjih nekoliko godina, vlada je morala mijenjati ono što je na brzinu donijela", komentirao je Milanović. Ocijenio je da brzina ustavnih promjena ne može dovesti u pitanje izglede Hrvatske da u EU uđe u planiranom roku.

Izvijestio je da je zajednički oporbeni prijedlog ustavnih promjena u završnoj fazi izrade, da je riječ o konkretnom, razrađenom i kvalitetnom prijedlogu, o kojem će javnost izvijestiti za nekoliko dana. (hina/metro-portal)

12.10.2009. 15:52:26
Novi komentar
nužno
nužno