« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
SABOR

Oporba i klub HSLS-HSU oštro protiv zakona o umjetnoj oplodnji

Zakon će štetiti zdravlju žena i unazaditi uspješnost medicinske oplodnje, smatra oporba i upozorava kako se država ponaša 'tutorski'

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/CROPIX)
Više o

Sabor

,

Vesna Pusić

,

Mirando Mrsić

,

Marijana Petir

,

umjetna oplodnja

,

Gordana Sobol

,

zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji

,

Antun Korušec

,

Ratko Gajica

,

Karmela Caparin

Oporbeni i klub HSLS-HSU danas su u Saboru oštro kritizirali prijedlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji te su najavili brojne amandmane jer smatraju kako se takvim zakonom šteteti zdravlju žena i unazađuje uspješnost medicinske oplodnje.

"Ovakvo rješenje unazadit će uspješnost medicinski potpomognute oplodnje u Hrvatskoj, a parove koji se susreću s neplodnošću natjerati da potraže pomoć u nekom drugom inozemnom centru. Kako se radi o parovima koji žele imati djecu, prodat će i kuću i sve što imaju samo da dobiju to željeno dijete. Mi ovim zakonom to onemogućavamo", ocijenio Mirando Mrsić (SDP) i naveo da jedan postupak medicinski potpomognute oplodnje u Sloveniji košta 20 tisuća kuna, a kako je uspješnost metode 25 do 30 posto potrebno je postupku podvrći se i više puta.

Mrsić je upozorio da je postupak indukcije ovulacije skup, mukotrpan i traumatičan. "Za ženu je traumatičan jer se primjenjuju visoke doze hormona, a za njenog partnera mukotrpan jer mora podržati suprugu ili partnericu kod koje se mijenja i raspoloženje i događanja", naglašava Mrsić i pita: "Želimo li da to par prolazi više puta umjesto da omogućimo da prođe jedanput?"

SDP-ov zastupnik smatra i da se iz zakona treba brisati odredba da na oplodnju imaju pravo samo bračni parovi, a najvećim problemom novog zakona smatra rješavanje pitanja zamrzavanja zametka.

Vesna Pusić (HNS) ustvrdila je da zakonskim prijedlogom država postaje tutor, što ne bi smjela biti. "Zadaća države je da osigura mogućnost medicinski oplodnje, a na pojedincu je da odluči želi li to ili ne. Država o tome nema pravo odlučivati", rekla je. Naglasila je kako se tu postavlja i pitanje "humanog odnosa prema ženi koja se podvrgava složenom i teškom procesu hormonalne stimulacije", kao i svjetonazorsko pitanje "što se smatra obitelji". "Mi u HNS-u nedvosmisleno smatramo da je sve to obitelj, oženjeni par s djecom, neoženjeni par s djecom i samohrani roditelj s djecom, mi smatramo da je sve to obitelj, ali naravno moguće je da se u tome razlikujemo", rekla je Pusić.

Pustimo ljudima da odluče hoće li medicinski potpomognutu oplodnju, a ako struka kaže da postoje svi medicinski preduvjeti, onda pitanje bračne i izvanbračne zajednice nije primarno, Ratko Gajica (SDSS)Antun Korušec (HSLS-HSU) slaže se da zakon zadire u mnoga vjerska i etička pitanja, ali smatra da upravo stoga treba čuti i tražiti bolja rješenja i odgovore. "Zakon nanosi štetu zdravlju žena i krši temeljne ciljeve populacijske politike", rekao je i dodao da je znatan broj hrvatskih stručnjaka za humanu reprodukciju protiv sadašnjeg prijedloga. Klub neće podržati zakon u ovom obliku, rekao je te pozvao da se naprave brojne prilagodbe. Korušec smatra da nova zakonska rješenja štete zdravlju žena i unazađuje uspješnost medicinski potpomognute oplodnje.

Ratko Gajica (SDSS) smatra da se treba omogućiti sloboda izbora pojedinca, te drži da je medicina danas toliko napredovala da može dobro kontrolirati i usmjeravati pitanje medicinske oplodnje. U tom slučaju pitanje bračne ili izvanbračne zajednice nije ono što je najvažnije, smatra. "Pustimo ljudima da odluče hoće li medicinski potpomognutu oplodnju, a ako struka kaže da postoje svi medicinski preduvjeti, onda pitanje bračne i izvanbračne zajednice nije primarno", rekao je.

Karmela Caparin (HDZ) usprotivila se oporbenim stavovima rekavši kako podržava zakonski prijedlog, ističući da potiče različita razmišljanja o svjetonazoru i nizu etičkih i moralnih pitanja. Ističe pritom važnost nacionalnog povjerenstva za medicinsku oplodnju, odnosno potrebu kontrole i nadzora. Naglasila je da je "za HDZ zametak ljudsko biće", i dodala da njena stranka posebnu važnost daje zaštiti zdravlja žena, te da HDZ smatra kako zakonsko rješenje ne šteti zdravlju žena. "Upravo suprotno, ovim zakonom se omogućava manja hormonalna stimulacija nego što bi se radilo s obzirom na zametak", rekla je.

Gordana Sobol (SDP) na to joj je odgovorila kako ovaj zakon "ženu tjera na dodatne postupke koji su izrazito bolni, skupi i teško podnošljivi". "Samo ću citirati onu mamu koja je na portalu rekla 'da se ministru Milinoviću punktira samo jedna jajna stanica istog časa bi dozvolio zamrzavanje zametka'", rekal je Sobol.

Marijana Petir (HSS) podržala je prijedlog zakona naglasivši da nam je potreban zakon koji će regulirati područje u smislu zaštite ljudskog života i zaštite zdravlja majke i djeteta, te pomoći neplodnim bračnim parovima da ostvare roditeljstvo, ali koji će i spriječiti moguće zloporabe.

Izvor: Hina

08.07.2009. 21:42:04
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Hoteli
    25.01.2010. 19:24
    Karmela Caparin (HDZ) usprotivila se oporbenim stavovima rekavši kako podržava zakonski prijedlog, ističući da potiče različita razmišljanja o svjetonazoru i nizu etičkih i moralnih pitanja. odkud hdzu pravo da govori o etici i moralu????
Novi komentar
nužno
nužno