« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
OECD:

Oporavak neće biti dovoljan da zaustavi rast nezaposlenosti

S milijunima izgubljenih radnih mjesta i prenapregnutim proračunima vlade će idućih mjeseci morati pažljivo planirati svaki korak

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

nezaposlenost

,

OECD

,

gospodarska kriza

,

oporavak gospodarstva

Gospodarstvo članica Organizacije za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD) oporavit će se u sljedećoj godini ali će taj oporavak zbog smanjene potrošnje kućanstava i kompanija biti mlak i nedovoljan da zakoči rast nezaposlenosti, procijenila je ta međunarodna organizacija u četvrtak u najnovijim polugodišnjim prognozama.

Gospodarske aktivnosti u zemljama članicama OECD-a porast će u idućoj godini za 1,9 posto, da bi u 2011. njihov rast ubrzao na 2,5 posto. Za 2009. u OECD-u prognoziraju negativnu stopu rasta u visini 3,5 posto.

U eurozoni će tempo rasta u sljedećoj godini biti najsporiji i mjerit će se stopom od 0,9 posto, dok bi u 2011. trebao ubrzati na 1,7 posto. U tekućoj godini aktivnosti će se smanjiti za 4,0 posto, predviđaju u OECD-u.

Američko će gospodarstvo u idućoj godini porasti snažnih 2,5 posto, te za 2,8 posto u 2011., nakon 2,5-postotnog pada u 2009. U Japanu će rast biti nešto skromniji i iznosit će 1,8 posto u idućoj i 2,0 posto u 2011. dok bi u 2009. aktivnosti trebale pasti za 5,3 posto.

Američki je oporavak potpomognut vladinim mjerama poticaja, oporavkom svjetske trgovine zahvaljujući rastu potražnje na velikim tržištima u nastajanju, obnovljenim ciklusom povećanja zaliha u kompanijama i stabilizacijom tržišta nekretnina.

"Dobra je vijest da je oporavak - makar i slabašan - započeo. S milijunima izgubljenih radnih mjesta i prenapregnutim proračunima vlade će idućih mjeseci morati pažljivo planirati svaki korak. Ukidanje poticajnih mjera je nužno ali se treba provoditi postupno kako oporavak ne bi bio doveden u pitanje", Angel Gurria, glavni tajnik OECD-a

Isti će pokretači poticati i oporavak eurozone, no OECD upozorava da bi sheme vlada te regije koje su pomogle očuvati radna mjesta u vrijeme krize mogle usporiti tempo otvaranja novih radnih mjesta u mjesecima koji dolaze.

Zato u OECD-u samo za eurozonu očekuju rast stope nezaposlenosti i u 2011., na 10,8 posto, nakon 10,6 posto u sljedećoj godini i 9,4 posto u 2009. To će dodatno oslabiti povjerenje domaćinstava i možda naštetiti oporavku, upozorava OECD.

SAD bi pak u sljedećoj godini trebao zabilježiti stopu nezaposlenosti u visini 9,9 posto ali bi u 2011. rast nezaposlenosti trebao usporiti na 9,1 posto. U tekućoj godini stopa nezaposlenosti iznosit će 9,2 posto, procjenjuju u OECD-u.

I u Japanu će stopa nezaposlenosti dosegnuti vrhunac u sljedećoj godini i iznosit će 5,6 posto. U 2011. kliznut će na 5,4 posto dok bi u ovoj godini trebala iznositi 5,2 posto. Japan će profitirati od snažnog rasta u ostalim azijskim zemljama ali će njegove gospodarske aktivnosti i dalje ograničavati slaba domaća potražnja.

Prigušeni oporavak i značajni rezervni kapaciteti ukazuju i na nastavak trenda usporavanja rasta cijena u 2011., kada bi stopa inflacije u regiji OECD-a trebala iznositi 1,2 posto, u odnosu na 1,3 posto u 2010.

U OECD-u predviđaju i oporavak svjetske trgovine, koja bi u sljedećoj godini trebala porasti za 6,0 posto, nakon pada za 12,5 posto u 2009. (hina/metro-portal)

19.11.2009. 14:33:29
Novi komentar
nužno
nužno