« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
ralje

Operiran slovenski ronilac kojeg je napao morski pas

Stručnjaci nisu sigurni koja ga je vrsta morskog psa napala

Fotografija vijesti
Više o

morski pas kod Visa

,

vis morski pas

,

slovenski ronilac vis

Splitsko-dalmatinska policija izvijestila je kako je u viškom akvatoriju danas oko 12 sati morski pas napao ronioca, slovenskog državljanina Damjana Peceka (43), ne navodeći identitet ozlijeđenoga.

Ronilac je s ozljedom noge helikopterom, nakon što mu je pomoć pružena u viškom Domu zdravlja, prevezen u splitski Klinički bolnički centar. Operirao ga je kirurški tim predvođen voditeljem Odjela kirurgije dr. Vedranom Radonićem. U suradnji s plastičnim kirurgom obavljena je rekonstrukcija arterija i mišića kako bi mu se spasila noga, rekao je dr. Radonić. Rana se tretira kao ratna rana, što znači uporabu velikih količina antibiotika i tretman u barokomori, dodao je.

Stručnjaci, na temelju dobivenih informacija, ne mogu sa sigurnošću reći o kojoj je vrsti morskoga psa riječ i je li uopće riječ o toj životinji, kazao je oceanograf dr. Alen Soldo, stručnjak za morske pse. Pretpostavlja se da je morskoga psa privuklo krvarenje iz ulovljenoga gofa kojeg je ronilac nosio oko struka, rekao je Soldo, dodajući kako "neman" pri napadu zatvara oči te da je vjerojatno umjesto ribu o njegovu struku zagrizla nogu ronioca.

Prema kazivanju očevidaca, napad morskog psa, dugog od 4 do 5 metara, dogodio se dok je Damjan Pecek desetak metara od obale ronio s ulovljenim gofom oko struka. Njegov prijatelj Bogdan Meško novinarima je u Splitu izjavio kako sam trenutak napada nisu vidjeli, no začuli su Damjana kako viče i onda vidjeli morskoga psa koji je izronio, a potom se vratio u dubinu i otišao. Meško navodi i kako je Pecek morskog psa otjerao podvodnom puškom te da ga je strelicom pogodio u trbuh. S Pecekom su na ronjenju bila trojica njegovih prijatelja.

06.10.2008. 20:56:13
Novi komentar
nužno
nužno