« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
BAUK

Općine i gradovi u RH trebaju hitnu reorganizaciju

U izjavi novinarima u Hrvatskom saboru ministar uprave Arsen Bauk ustvrdio je da je Hrvatska jedna od najcentraliziranijih država u Europi

Fotografija vijesti
Više o

lokalna samouprava

,

hrvatske općine

,

Arsen Bauk

,

gradovi

,

općine i gradovi

Sadašnji je sustav općina i gradova u Hrvatskoj neodrživ i treba ga mijenjati, zaključio je danas ministar uprave Arsen Bauk komentirajući studiju Ekonomskog instituta, javlja Hina.

"Međutim", dodaje Bauk, "kad govorimo o sustavu ne govorimo samo o broju jedinica lokalne samouprave već prvenstveno o njihovim funkcijama".

U izjavi novinarima u Hrvatskom saboru Bauk je ustvrdio da je Hrvatska jedna od najcentraliziranijih država u Europi. "Nesumnjivo je da treba napraviti redefiniciju ovlasti županija, gradova i općina te države i iz tih će ovlasti onda proisteći broj jedinica lokalne samouprave", kazao je.

Dodao je da prije toga ne bi licitirao ni s brojem niti drugim stvarima te izrazio uvjerenje da će to biti napravljeno do kraja mandata ove vlade.

Ministar Bauk je komentirao i studiju koja pokazuje da je svaki peti zaposleni u državnoj upravi - šef te odgovorio na pitanje hoće li biti otpuštanja.

"To što je svaki peti zaposleni šef nema veze sa smanjivanjem broja zaposlenih - treba smanjiti broj šefova, a vjerojatno u jednom manjem dijelu i broja zaposlenih", kazao je Bauk.

Napomenuo je da već i prvi potezi koje su napravili - poput novog ustroja ministarstava, smanjenja broja voditeljskih mjesta i broja državnih dužnosnika odnosno ljudi na prve dvije razine - pokazuje smjer kojim će dalje ići.

"Cilj nam je da građani ne plaćaju ono što ne moraju plaćati, a da država bude efikasna i da im pruži sve usluge koje treba", kazao je Bauk.

Podsjetio je da je riječ o studiji koju je naručila prošla vlada ocjenjujući kako je "očito i ona bila svjesna nedostataka u funkcioniranju sustava".

"Vjerujem da će nas i sadašnja opozicija podržati u nastojanjima da provedemo ono što su i oni htjeli provesti, ali očito nisu mogli", rekao je Bauk.

Na pitanje o procjeni ušteda u masi plaća koje bi tako nastale odgovorio je da je to ipak pitanje za ministra financija, ali da u ovom trenutku nema potrebe dodatno komplicirati odnose sa sindikatima i financijsku situaciju u državi.

16.01.2012. 17:47:00
Novi komentar
nužno
nužno