« Hi-tech
objavljeno prije 8 godina i 4 mjeseca
WOW!

Online prevoditelj za - vilenjački

Ako ste okorjeli fan J.R.R. Tolkiena i Gospodara prstenova, sigurno ste poželjeli da možete nešto prevesti na sindarin - e, sad možete, i to online

Ovo je Metro portal preveden na sindarin
Ovo je Metro portal preveden na sindarin (Yandex Translate)
Više o

vilenjački jezik

,

sindarin

,

Yandex Translate

Internet pretraživač Yandex lansirao je online prevoditelj za jezik vilenjaka - sindarin.

Kako prenosi AFP, spomenuta aplikacija prevodi sa i na sindarin, jedan od jezika kojim govore vilenjaci u fantastičnim pustolovinama iz pera Rusima omiljenog britanskog pisca JRR Tolkiena.

Tim koji stoji iza Yandex translatea - ruskog ekvivalenta Google translatea, "proučio je vilenjačke rukopise" da bi razvio aplikaciju za prevođenje sandarina, objasnio je Yandex u svom priopćenju.

Tolkienova djela su postala popularna u Rusiji krajem 1980-ih godina kada je serija "Gospodar prstenova" prvi put objavljena na ruskom jeziku. Fanovi ove epske fantastike, poznati kao "Tolkienisti", redovno se mogu vidjeti kako u parkovima oživljavaju pojedine scene iz romana.

"Yandeks translate će vam omogućiti da saznate kako da na sindarinskom kao Golum kažete 'Prekrasni moj'", navode iz Yandexa, pozivajući sve osobe kojima je sindarinski maternji jezik da se jave kako bi se kvaliteta prijevoda poboljšala.

Yandex translate nudi prijevode na 63 jezika, uključujući regionalne jezike kao što su tatarski i baškirski. Ovo je prvi put da je pridodan jedan fiktivni jezik.

Kompanija je priopćila da je lansiranjem nove aplikacije željela obilježiti 124 godine od rođenja JRR Tolkina. 

16.01.2016. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno