« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Olmert večeras podnosi ostavku

Postaje tehnički premijer do konstituiranja nove vlade

Ehud Olmert i njegova stranačka nasljednica Tzipi Livni
Ehud Olmert i njegova stranačka nasljednica Tzipi Livni (Reuters)
Više o

Izrael

,

Ehud Olmert

,

Tzipi Livni

,

Kadima

Izraelski premijer Ehud Olmert podnijet će ostavku predsjedniku države Shimonu Peresu večeras u 18.30 sati po srednjoeuropskom vremenu, objavio je glasnogovornik vlade.

Nakon što podnese ostavku, Olmert će postati tehnički premijer koji će voditi Izrael sve dok zemlja ne dobije novu vladu, bilo novim koalicijskim sporazumom ili prijevremenim izborima.

Izraelski premijer, suočen s mogućim podizanjem optužnice zbog nekoliko korupcijskih afera, izjavio je ranije da će podnijeti ostavku "u skladu s pravilima dobroga vladanja" te da će povijest suditi postignućima njegove administracije.

Ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni prije nekoliko je dana izabrana za Olmertovu nasljednicu na predsjedničkom mjestu vladajuće stranke Kadime.

Ukoliko Livni, glavna izraelska pregovaračica s Palestincima, od Shimona Peresa dobije mandat za sastav nove vlade, imat će na raspolaganju 42 dana za sastavljanje vladajuće koalicije. Neuspjeh bi doveo do prijevremenih izbora. Dosadašnji partneri Kadime u vladi, laburisti predvođeni ministrom obrane Ehudom Barakom, najavili su teške pregovore za opstanak koalicije.

Kako bi izvršio dodatni pritisak na Livni, Barak se sastao s glavnim oporbenim čelnikom Benjaminom Netanyahuom iz desničarskoga Likuda kako bi raspravljali o političkoj situaciji. Analitičari smatraju da ova dvojica muškaraca pokušavaju sklopiti sporazum o prijevremenim izborima, zadržati diskreditiranog Olmerta kao tehničkog premijera i tako spriječiti da Livni na vodećem mjestu u državi stekne dodatnu popularnost uoči izbora.

Ankete govore da bi Netanyahu pobijedio na općim izborima, a spekulira se da bi u tom slučaju zadržao Baraka na mjestu ministra obrane. (HINA)

21.09.2008. 19:32:01
Novi komentar
nužno
nužno