« Spektakli
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
SIMON WIESENTHAL

Oliver Stone optužen za antisemitizam

Slavni redatelj je izjavio da židovska dominacija nad medijima onemogućuje objektivnu raspravu o holokaustu i da su oni najmoćniji lobi u Washingtonu

Oliver Stone antisemitizam
Oliver Stone antisemitizam (Getty Images)
Više o

holokaust

,

Centar Simon Wiesenthal

,

Oliver Stone

,

antisemitizam

Centar Simona Wiesenthala osudio je kao antisemitske izjave redatelja Olivera Stonea kojima je minimalizirao holokaust, te je pozvao Hollywood da reagira na njegovo ponašanje.

Oliver Stone "još je jedan papagaj u anitsemitskome zboru", ocijenio je u priopćenju rabin Abraham Cooper, suvoditelj Centra Simona Wiesenthala u Los Angelesu.

Američki je redatelj u nedjelju dao intervju za britanski "Sunday Times" te je - odgovarajući na pitanje zašto je toliko prostora posvetio holokaustu u svojoj novoj dokumentarnoj seriji o povijesti Amerike - rekao: "Zbog židovske dominacije nad medijima koja onemogućuje objektivnu raspravu o holokaustu. Oni su na vrhu svake priče, oni su najmoćniji lobi u Washingtonu".

Cooper je izrazio nadu da će "neodgovorna i skandalozna retorika Olivera Stone naići na kritike njegovih kolega iz svijeta zabave".

>> Netanyahuov šogor tvrdi da je Obama antisemit

Reagirala je i američka židovska organizacija Antidefamacijska liga (ADL), koja je priopćila da se Stone koristi starim stereotipima o nepravednoj židovskoj dominaciji i utjecaju. S tim u vezi, problematičnom je ocijenjena i Stoneova izjava po kojoj je Adolf Hitler učinio mnogo više zla ruskom narodu nego Židovima.

Oliver Stone u međuvremenu se ispričao. "Židovi ne kontroliraju medije ili neku drugu industriju. Činjenica da je holokaust i dalje vrlo važna i aktualna tema zapravo je priznanje napornom radu na informiranju i osviještenosti o tom zločinu", napisao je Stone u pismu isprike. (hina/metro-portal)

27.07.2010. 11:47:27
Novi komentar
nužno
nužno