« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
NAPAD NA STRANE DIPLOMATE

Okončan žestoki sukob s talibanima u Kabulu

U napadima u Kabulu smrtno je stradalo najmanje dvadesetak talibana, dok je 14 policajaca i devet civila ranjeno

Fotografija vijesti
Više o

NATO

,

Afganistan

,

talibani

,

oružani sukob

,

Kabul

Žestoke ulične borbe između talibana i afganistanskih snaga sigurnosti u središtu Kabula završene su u ponedjeljak ujutro nakon 18 sati okršaja, objavili su policijski dužnosnici, javlja Hina.

Bitka koja je počela u nedjelju oko podneva i trajala do zore u ponedjeljak završila je pogibijom posljednjeg talibana koji je pružao otpor pokraj zgrade parlamenta. Nešto ranije snage sigurnosti "očistile" su talibansko uporište na jednom gradilištu s kojeg puca pogled na stožer NATO-a i nekoliko veleposlanstava.

Nedjeljeni talibanski napad bio je početak njihove proljetne ofenzive, kako je rekao njihov glasnogovornik Zabihula Mudžahid.

U Kabulu su u nedjelju raketama napadnuti zgrada parlamenta, strana veleposlanstva i sjedište NATO-a. Uz parlament u zapadnome dijelu grada napadnuta je dobro čuvana diplomatska četvrt u središtu Kabula. Bilo je i nekoliko pokušaja samoubilačkih napada. Bio je to jedan od najtežih talibanskih napada na Kabul od njihova svrgavanja s vlasti 2001. godine.

U napadima je smrtno stradalo najmanje dvadesetak pobunjenika, dok je 14 policajaca i devet civila ranjeno, prema podacima ministarstva unutarnjih poslova.

Američki veleposlanik u Afganistanu Ryan Crocker pohvalio je afganistanske vlasti. Ocijenio je kako je odgovor afganistanskih snaga sigurnosti na val usklađenih talibanskih napada u Kabulu i još dvije pokrajine "jasan znak njihova napretka".

16.04.2012. 08:23:36
Novi komentar
nužno
nužno