« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
PROSVJEDNA POVORKA

Oko 200 novinara poduprlo kolege iz Večernjeg lista

Borba za prava novinara "Večernjeg lista" borba je za slobodu medija i demokratsko društvo, poruka je s današnjega prosvjeda 200-tinjak novinara te ostalih građana

Fotografija vijesti
Više o

štrajk

,

prosvjed

,

novinari

,

Večernji list

Povorka je poslije 11 sati od Novinarskog doma krenula prema zgradi "Večernjeg lista" noseći zastave Sindikata novinara Hrvatske (SNH) te natpise s porukama "Zajedno za neovisne medije. Obranimo pravo društva da zna", "Stop cenzuri - sloboda novinarima", "Gospođo Kosor, nema slobodnog novinarstva i istinske demokracije s novinarima u ropskom položaju", "Sanader i Pavić izmislili su RPO da bi novinare držali u pokornosti", "Ne može biti slobode medija ako novinari žive u uvjetima korupcije, siromaštva i straha".

Novinarima "Večernjaka" u povorci su se pridružili kolege iz "Glasa Istre" i "Glasa Slavonije", koji danas štrajkaju radi solidarnosti s njima, novinari iz "Jutarnjeg lista" i "Novog lista", koji su stupili u jednosatni štrajk, zatim kolege s HRT-a, Hine, Slobodne Dalmacije, Vjesnika, radijskih postaja i internetskih portala te drugih medijskih kuća.

Potporu novinarima došli su dati i sindikalni čelnici Ozren Matijašević, Krešimir Sever, Željko Stipić, Mladen Novosel, predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar te studenti Filozofskog fakulteta s natpisom "Generalni štrajk", koji već tjednima nose Zagrebom na protuvladinim prosvjedima. U "pet do 12" okupili su se ispred ulaza u zgradu "Večernjeg lista", gdje su čelnici štrajkaškog odbora, novinarskog sindikata i društva poručili da kolektivni ugovor znači spas za hrvatske novinare i profesionalno novinarstvo, a time i slobodno i demokratsko društvo.

Čelnik Sindikata novinara Hrvatske (SNH) u "Večernjaku" Anton Filić pozvao je upravu da počne postupati kao i sve odgovorne uprave u Europi te da svojim novinarima osigura materijalne i sve druge uvjete da profesionalno mogu obavljati svoj posao. "Jasno je da uprava pokušava slomiti naš kolektivni ugovor. Kada je to jasno, naša je zajednička poruka upravi 'Večernjaka' i ostalih medijskih kuća - hoćemo kolektivni ugovor jer nam omogućuje da možemo slobodno tražiti istinu, pa i tamo gdje to naši vlasnici ne žele", poručio je.

Predsjednica SNH Gabrijela Galić rekal je da borba za kolektivni ugovor u "Večernjem listu" znači borbu za prava svih novinara, posebno onih kojima poslodavac ne dopušta sindikalno organiziranje. "Odavde je sve počelo ('Večernji list' je sredinom 90-ih dobio prvi kolektivni ugovor u medijima), a ne želim da se pred 'Večernjakom' i okonča", poručila je, pozivajući sve kolege da se učlane u sindikat jer jedino tako - zajedno i organizirano mogu nešto postići.

Predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva Zdenko Duka također je upozorio na dvostruka mjerila austrijske Styrije, vlasnika "Večernjeg lista", koji veća prava daje austrijskim novinarima, a hrvatskima ukida. "Hrvatski novinari nisu sada izašli iz pećine, nego i za sebe traže europske kriterije", poručio je.

Nakon dvadesetominutnog zadržavanja pred ulazom, štrajkaši su pozvali okupljene da s njima pokušaju ući u zgradu, u čemu su ih spriječili zaštitari već na prvoj nadzornoj točki. Novinari "Vjesnika" zatim su u zgradu, kao goste, proveli sindikalne čelnike Severa, Novosela i Stipića, koji su obećali da će stanje u "Večernjem listu" pokušati staviti na dnevni red Gospodarsko-socijalnog vijeća, posebice zato što štrajkašima uprava ne dopušta da štrajkaju na radnome mjestu, što smatraju kršenjem Zakona o radu.

25.03.2011. 15:28:40
Novi komentar
nužno
nužno