« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
ČIŠĆENJE LISTE

Oko 20,000 umrlih skinuto s popisa birača u BiH

Iako je kontrola zaključena, ne može se isključiti i da je netko umro u posljednjih 15 dana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Marko Mišćević/CROPIX)
Više o

BiH

,

popis birača

,

Marijana Mikulić

Popisi birača u Bosni i Hercegovini potpuno su pročišćeni brisanjem imena više od 20.000 umrlih čime su spriječene zloporabe, rekla je u srijedu u Mostaru Marijana Mikulić, voditeljica Konzularnog odjela veleposlanstva Republike Hrvatske u Sarajevu i koordinatorica za provedbu izbora u BiH.

"Pročišćeni su popisi s kojih je skinuto više od 20.000 hrvatskih državljana za koje je u međuvremenu utvrđeno da su umrli", rekla je Mikulić. Izvijestila je da je u BiH sada registrirano oko 268.000 hrvatskih državljana koji imaju pravo glasati na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj 27. prosinca.

Rekla je da su popisi sada zaključeni no "nije isključeno da je netko u posljednjih 15 dana preminuo. Zbog toga se popisi nikada ne mogu do kraja uskladiti. Ali od prošlih izbora do sada sredili smo ove popise".

Na posljednjim predsjedničkim i izborima za Sabor bilo je prigovora oko zloporaba s glasovanjem u ime mrtvih osoba na području BiH. U BiH bi na dan izbora 27. prosinca trebala biti otvorena 124 biračka mjesta. Na području konzularnog odjela veleposlanstva u Sarajevu ima 37 biračkih mjesta, Generalnog konzulata Mostar 54, Banja Luke 16 i na području konzulata u Tuzli 17. (hina/metro-portal)

23.12.2009. 17:33:19
Novi komentar
nužno
nužno