« Ostali sportovi
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
NAJSPLITSKIJI SPORT

Održano prvenstvo svita u piciginu

Peto prvenstvo svita po treći je put za redom osvojila odlična splitska ekipa Sunčanice

(Paun Paunović, CROPIX)
Više o

picigin Bačvice

,

sunčanica

,

prvenstvo svita

,

Emil Giosento

Splitska piciginaška ekipa Sunčanica iz Splita treću godinu za redom osvojila je titulu "prvaka svita" na petom prvenstvu svita u piciginu koje je danas održano na Bačvicama, a bilo je popraćeno od strane više stotina Splićana, među kojima je bio i gradonačelnik Željko Kerum.

Prvaci svita zlatno odličje primili su od splitske alpinistice Milene Šijan koja se nedavno s hrvatskom alpinističkom ekspedicijom uspela na Mount Everest. Za najboljega igrača proglašen je Mile Senjanović, a nagrada za najbolji potez pripala je Dini Lovriću. Posebno priznanje dodijeljeno je 70-godišnjoj članici ženske piciginaške ekipe Morske sirene Mirandi Krešić koja je najavila kraj svoje piciginaške karijere.

Picigin, koji je začet u Splitu početkom 20. stoljeća, smatra ga se najsplitskijim športom. Balun za picigin je teniska loptica s koje je oguljena tkanina i izbrušen koji milimetar gume tako da je lakši i da bolje leti, a u praksu ga je uveo legendarni splitski piciginaš Emil Giosento početkom 60-tih godina prošloga stoljeća. Picigin u moru dobokom 10-20 centimetara igra pet igrača koji su međusobno udaljeni šest do sedam metara, a koji si dodaju "balun" udarajući ga dlanovima nastojeći pri tomu da ono što duže vrijeme ne padne u more.

Krajem 2007. ministar kulture Božo Biškupić potpisao je preventivno rješenje kojim je picigin zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Izvor: Hina

13.06.2009. 22:18:12
Novi komentar
nužno
nužno