« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Održana središnja proslava Dana HRM-a u Makarskoj

Najavljena izgradnja 10 ophodnih brodova

Predsjednik Mesić vrši smotru mornara
Predsjednik Mesić vrši smotru mornara (Ivo Ravlić/CROPIX)
Više o

Stjepan Mesić

,

Josip Lucić

,

Branko Vukelić

,

Hrvatska ratna mornarica

,

Ante Urlić

Na današnjoj središnjoj proslavi Dana Hrvatske ratne mornarice (HRM) u Makarskoj najavljeno je da od iduće godine počinje potpuna obnova Hrvatske ratne mornarice, a, kako je kazao ministar Branko Vukelić, Hrvatska očekuje da će već iduće godine biti izgrađen prvi od deset planiranih ophodnih brodova.

Na svečanosti u Makarskoj, osim ministra Vukelića, bili su hrvatski predsjednik i zapovjednik Oružanih snaga RH Stjepan Mesić, načelnik Glavnog stožera general Zbora Josip Lucić i zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ante Urlić.

Predsjednik Mesić nakon obilaska počasnog voda HRM-a i polaganja u more vijenca za sve poginule hrvatske mornare rekao je da je Makarska grad bogate pomorske tradicije.

Dan HRM-a slavi se u Makarskoj, ispred koje je daleke 887. godine hrvatsko brodovlje potuklo mletačku flotu.

Prisjećajući se stvaranja HRM-a, predsjednik Mesić je brojnim okupljenima rekao kako su mornari prije 17 godina sve svoje sposobnosti i znanje stavili u službu obrane Jadrana i budućnosti Hrvatske.

HRM, rekao je predsjednik, ima tradiciju s kojom se malo tko može pohvaliti. Istaknuo je i kako se pripadnici HRM-a svakodnevno u radu suočavaju s teškoćama kao što su zastarjela oprema i tehnika, te da im često nedostaje i cjelokupna oprema kao i mogućnost usavršavanja.

No, obećajem vam da će HRM biti modernizirana najsuvremenijom opremom jer obveze mornara, kao i cijele Hrvatske vojske, svakodnevno rastu zbog činjenica da se svijest o važnosti Jadranskog mora povećava iz dana u dan, rekao je Mesić. Kako je istaknuo, potreba očuvanja Jadrana, ne samo zbog onog najvažnijeg -suvereniteta, nego i njegovih prirodnih bogatstava, mora biti zajednička briga svih nadležnih za Jadransko more i ta suradnja mora biti usklađena.

Mesić je izjavio i kako razvoj obalne straže mora biti prepoznatljiv i brz. Jadransko more mora biti faktor povezivanja, a ne razdora, rekao je Mesić koji je podsjetio kako očekujemo prijam u punopravno članstvo NATO saveza.

Istaknuo je da je HRM i u brojnim međunarodnim i NATO vježbama dokazao svoju sposobnost, no da moramo dosegnuti i sve visoke standarde NATO-a.

I nabava novih ratnih brodova pokazuje poboljšanje mogućnosti HRM-a na moru, a zahvaljujući dugoročnom planu razvoja Oružanih snaga i sustavnom planiranju, možemo započeti i s izgradnjom novih ratnih brodova, rekao je predsjednik Mesić. Pozvao je mornare, njihove časnike i dočasnike da sustavno surađuju s lokalnim zajednicama i stanovništvom svih područja uz more te je ocijenio da je brzo pronalaženje lokacije Sektora Jug Oružanih snaga RH izuzetno važno jer je ono za opće dobro i sigurnost.

Ministar obrane Branko Vukelić, kao izaslanik premijera Ive Sanadera, prenio je njegove čestitke i poruku da se Vlada zajedno s predsjednikom države i Saborom energično zalaže za njegovanje duge pomorske tradicije Hrvatske i za njezinu brzu modernizaciju. Ministar obrane osvrnuo se i na neke prigovore da HRM ima samo stare brodove, a ne gradi nove, istaknuvši kako želi iz Makarske poručiti da se nabavljaju novi brodove jer s njima HRM ima nove sposobnosti na moru, a time se ispunjavaju partnerski ciljevi koje su Hrvatske oružane snage obećale zemljama članicama NATO-a.

Hrvatska se opredijelila za izgradnju nove ratne mornarice s potpuno novim brodovima i već se iduće godine očekuje da će biti izgrađen prvi od deset ophodnih brodova.

Izrazio je uvjerenje da će se ti brodovi HRM-a graditi u hrvatskim brodogradilištima jer "uz sjajnu tradiciju pomoraca imamo i sjajnu tradiciju brodograditelja".

Načelnik Glavnog stožera OS general Zbora Josip Lucić uz ostalo je kazao kako su hrvatski mornari kroz povijest plovili Jadranom pod tuđim zastavama, ali uvijek boreći se za hrvatski Jadran.

1991. iskoristili smo priliku koja se pružila i stvorili HRM i od te godine hrvatski ratni brodovi plove pod hrvatskom zastavom. Nakon što su brzo oslobodili Jadran hrvatski mornari priključili su se kopnenoj vojsci i daljnjem oslobađanju Hrvatske. Poslijeratno razdoblje nije bilo jednostavno jer smo ratnu HRM i vojsku pretvorili u mirnodopsku vojsku, kazao je Lucić.

Zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ante Urlić rekao je kako je 1991. HRM, kao dio Oružanih snaga RH, utemeljen pod zapovijedanjem admirala flote Svete Letice Barbe koji je tako ušao u povijest kao prvi zapovjednik HRM-a. Govorio je o povijesti i djelovanju HRM-a u Domovinskom ratu te je izrazio vjeru da će 18. obljetnicu HRM dočekati kao ravnopravan partner NATO mornarica i tako pridonositi uspostavi i očuvanju svjetskog mira. (HINA)

18.09.2008. 22:33:33
Novi komentar
nužno
nužno