« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
SPLIT

Održana proslava Sv. Dujma

Svečano misno slavlje predvodio je predvodio venecijanski patrijarh kardinal Angelo Scola.

(Duje Klarić, CROPIX)
Više o

Split

,

Slobodan Štambuk

,

Ante Ivas

,

Želimir Puljić

,

Dan sv. Dujma

,

Angelo Scola

,

Sudamje

,

Ivan Prenđa

,

Ilija Janjić

,

Ivan Penzeš

,

procesija

,

zaštitnik Splita

Tradicionalnom procesijom od splitske katedrale duž Rive do prigodnog oltara na Trgu Franje Tuđmana, gdje je svečano misno slavlje predvodio venecijanski patrijarh kardinal Angelo Scola, danas je proslavljen blagdan Sv. Dujma, zaštitnika Splita.

Kardinal Scola predvodio je misno slavlje na kojem su sudjelovali biskupi hvarsko-bračko-viški Slobodan Štambuk, dubrovački Želimir Puljić, šibenski Ante Ivas, zadarski nadbiskup Ivan Prenđa, kotorski Ilija Janjić i subotički Ivan Penzeš te mnogi svećenici.

kako je bilo možete vidjeti u galeriji fotografa Boška Perlaina

Pozdravljajući nazočne nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić posebice je istaknuo da se sv. Dujam zauzimao za "ljudsku kršćansku solidarnost", te da je "moćne i odgovorne poučavao da su odgovorni za zajedništvo, slogu i napredak", a "trudio se robove osloboditi od izrabljivanja nedogovornih gospodara".

Venecijanski patrijarh kardinal Scola u propovijedi je rekao kako su povijesne veze između Dalmacije i Venecije čvrste te da je u njihovim odnosima "više prevladavalo razdoblje sklada nego suprostavljanja". Posebno je istaknuo kako mjesne crkve splitsko-dalmatinska i venecijanska imaju zadaću promicati ekumenizam među kršćanima i dijalog s islamom. Podsjetio je da se za taj dijalog zauzimao i njegov prethodnik - venecijanski patrijarh Albino Luciani, koji je 1978. postao papa Ivan Pavao Prvi, a 11. rujna 1976. u Solinu je sudjelovao na proslavi 1000. obljetnice marijinskog svetišta te je tom prigodom istaknuo ekumenski zadatak i dijalog s islamom kao bitne izričaje poslanja tih mjesnih crkava.

Kardinal Scola upozorio je da se danas s više strana hoće "prognati vjeru i svaku religijsku praksu u sferu privatnosti". "Nemali broj intelektualaca i ljudi iz politike, osobito u Europi, shvaća laike kao neutralni prostor unutar kojeg religije ne bi smjele imati nikakvu važnost", istaknuo je kardinal Scola.

Među ostalim, rekao je kako je Hrvatska imala dva velikana kršćanske vjere - sv. Dujma i kardinala Alojzija Stepinca te da je prigodom beatifikacije kardinala Stepinca papa Ivan Pavao Drugi spomenuo i proslavu 1700. obljetnice Splita.

Papa je tada ustvrdio da su mu sv. Dujam i blaženi kardinal iz Zagreba Stepinac omogućili izravno zagrliti i povezati dva tisućljeća povijesti - od kršćanskih mučenika i sv. Dujma u doba rimskih progona do progona Crkve i kardinala Stepinca u nedavnome komunističkom režimu, podsjetio je kardinal Scola.

Kardinal je služio misu u Splitu na latinskome jeziku. Propovijed je završio na hrvatskome jeziku, što je izazvalo pljesak mnoštva na Rivi, riječima: "Sveti Dujme, čuvaj Split i moli za nas!" (hina/metro-portal)

07.05.2009. 14:52:32

Vezana galerija
Novi komentar
nužno
nužno