« Svijet
objavljeno prije 12 godina
PRISEGA ZASTUPNIKA

Održana konstitutivna sjednica srpskog parlamenta

Narodna Skupština konstituirana je nakon što je 250 novih zastupnika prisegnulo, a do izbora novog predsjednika njome će predsjedavati Zaharije Trnavčević kao najstariji zastupnik

Fotografija vijesti
Više o

Srbija

,

parlament

,

narodna skupština

Narodna Skupština Srbije u četvrtak je konstituirana u njezinom novom sazivu, nakon što su potvrđeni zastupnički mandati za svih 250 novih zastupnika, koliko ih broji srbijanski parlament, javlja Hina.

Narodna Skupština konstituirana je nakon što su novi zastupnici prisegnuli, a do izbora novog predsjednika njome će predsjedavati Zaharije Trnavčević (86) kao najstariji zastupnik.

Trnavčeviću, koji je zastupnik koalicije ''Preokret'' okupljene oko Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomira Jovanovića, u privremenom obavljanju dužnosti predsjednika parlamenta pomagat će četvoro najmlađih zastupnika, a izbor novog predsjednika očekuje se nakon što među parlamentarnim strankama bude dogovorena parlamentarna većina.

U srbijanskom će parlamentu biti 73 zastupnika koalicije ''Pokrenimo Srbiju'', okupljene oko Srpske napredne stranke (SNS) kojom je donedavno predsjedao novoizabrani srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, i 67 zastupnika koalicije ''Izbor za bolji život'', okupljene oko Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića. U parlamentu će također biti 44 zastupnika koalicije koju predvodi Socijalistička pratija Srbije (SPS) Ivice Dačića, 21 zastupnik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice, 19 iz koalicije ''Preokret'', 16 iz Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mlađana Dinkića.

Uz njih će parlament činiti i zastupnici manjina, i to pet zastupnika Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvana Pastora, dva zastupnika Stranke demokratske akcije Sandžaka te po jedan zastupnik Koalicije Albanaca Preševske doline, liste ''Sve zajedno'' i liste ''Nijedan od ponuđenih odgovora''.

Ovakav raspored snaga u novom sazivu parlamenta rezultat je parlamentarnih izbora održanih u Srbiji 6. svibnja.

Nakon što je konstituiran novi srbijanski parlament, određena je stanka do 14 sati, kada bi trebala započeti izvanredna sjednica na kojoj će prisegnuti novoizabrani predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Glavni tajnik srbijanskog parlamenta Veljko Odalović izjavio je srbijanskoj državnoj televiziji RTS kako će Nikolićevim polaganjem prisege biti i formalno stvorena mogućnost za formiranje vlade, te je izrazio uvjerenost da će o tome brzo biti postignut dogovor.

Odalović je ukazao kako je iznimno važno da nova vlada bude formirana prije ljeta, odnosno da započne s pripremama temelja buduće politike prije tog razdoblja.

31.05.2012. 14:11:36
Novi komentar
nužno
nužno