« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
kornatska tragedija

Održana komemoracija za poginule vatrogasce

Fra Mate Rošćić je vodio molitvu za 12 žrtava ispred crkvice Gospe od Tarca na Kornatu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Nikša Stipaničev/CROPIX)
Više o

kornatska tragedija

,

komemoracija za poginule vatrogasce

,

fra Mate Rošćić

,

crkvica Gospe od Tarca

U nazočnosti obitelji poginulih vatrogasaca, predstavnika državnog vrha, lokalnih političara, predstavnika vatrogasnih zajednica i dobrovoljnih vatrogasnih društava te brojnih Šibenčana, Vodičana i Tišnjanaca fra Mate Roščić podsjetio je kako je ovo molitva za spokoj duše poginulih vatrogasaca, ali i osobit znak čuvanja uspomene na ljude koji su život izgubili obavljajući svoju dužnost na opće dobro.

No, i u ovom trenutku ne može se zaobići činjenica da obitelji i nakon dvije godine nakon kornatske tragedije traže istinu i cjelovit uvid, rekao je Roščić.

Dodao je kako je shvatljivo djelomično nezadovoljstvo obitelji dosadašnjim istragama, rekonstrukcijama i vještačenjima tragedije zbog toga što ne postoji jednoznačan odgovor i dalje postoje brojne sumnje i upiti, naglasio je Roščić.

Stoga obitelji ne vjeruju u teoriju o eruptivnom požaru ili fenomenu izgaranja nehomogene plinske smjese, rekao je Roščić, ocjenjujući da otuda dolaze i sumnje obitelji o uklanjanju ključnog dokaza, ali i odgovornosti u lancu zapovijedanja o ulozi vojske, policije, spasilačkih službi.

Hrvatsko društvo podsjetio je, bremenito je političkim, gospodarskim i društvenim problemima i gubitkom istinskih i kršćanskih vrijednosti. U takvom stanju kao da je zaglavila i istina o kornatskoj tragediji, zaključio je Roščić dodajući kako je vrlo važno da se na mjestu stradavanja 12 vatrogasca podigne spomenik u sjećanje na njih.

 

30.08.2009. 13:47:20
Novi komentar
nužno
nužno