« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
KNIN

Održan 9. festival žudija, čuvara Kristova groba

Na Tvrđavi je milenijsku fotografiju Festivala žudija snimio fotograf Šime Strikoman.

(Nikša Stipaničev, CROPIX)
Više o

Vodice

,

Knin

,

Šime Strikoman

,

Festival žudija

,

čuvari Kristova groba

,

kninska tvrđava

,

Tomislav Martić

Festival žudija, čuvara Kristova groba, uz sudjelovanje 23 župe iz Hrvatske i BIH, te oko 400 žudija, održan je danas u Kninu u organizaciji tamošnje gradske uprave i Turističke zajednice.

Riječ je o 9. Festivalu žudija, i trećem koji se održava izvan Vodica, gdje je počela ta manifestacija.

"Kako je prvih šest festivala žudija održano u Vodicama, on je zbog svog obima i zanimanja počeo pohoditi i ostale župe u kojima postoje služba čuvara Isusova groba, kako bi se i šira publika mogla susresti s tom jedinstvenom uskrsnom tradicijom", kaže vodički akademski snimatelj Šime Strikoman, redatelj ovogodišnjeg festivala žudija.

Nakon okupljanja ispred crkve svetog Ante i smotre žudija na Trgu Ante Starčevića, održan je mimohod do kninske Tvrđave. Na Tvrđavi je milenijsku fotografiju Festivala žudija snimio fotograf Šime Strikoman.

Na kninskoj Tvrđavi je održan i program Festivala u kojemu su uz žudije sudjelovali i pučki crkveni pjevači, župni zbor iz Knina, te dramski umjetnik Tomislav Martić.

Žudiji, odnosno skupine mladića koji su odjeveni u odore rimskih vojnika, nošnje ili mornarske odore, tijekom Velikog tjedna sudjeluju u uprizorenju Isusova uskrsnuća, te u crkvama čuvaju Kristov grob, da bi u trenutku njegova uskrsnuća popadali na tlo i pobjegli.

Tradicija uprizorenja žudija uz Kristov grob većinom se njeguje na srednjodalmatinskim otocima, u Dalmatinskoj zagori i u dolini Neretve, te u bosanskohercegovačkoj župi svetog Mihovila u Varešu. (hina/metro-portal)

13.04.2009. 16:26:56
Novi komentar
nužno
nužno